Torr i surfski

Nelo 510
Nelo 510

Torr i surfski

Det går att vara torr utan torrdräkt när man paddlar surfski. 

Jag var under många år ointresserad och oförstående av surfski som farkost av flera skäl. Främsta skälet var: varför paddla blöt i en surfski när jag kan paddla torr i en havskajak?

Jag hade ägnat många år åt att lära mig hålla mig torr och inte för varm i en vanlig kajak med kapell. Oavsett väder och i ganska högt paddeltempo. 

Efter en hel del experimenterande med olika kläder har jag nu lärt mig hålla huden torr även i surfskin. På sommaren går det naturligtvis inte fullt ut eftersom det då är för varmt att ha heltäckande klädsel, men vår och höst går det utmärkt. När det är kall vinter kan torrdräkt ha fördelar. Klädpreferenser är naturligtvis personliga och varierande, men nedan klädsystem passar mig och många nöja klädkunder väldigt bra. 

Inte neoprene

Jag var från början nöjd med neoprenekläder när jag paddlade surfski, men vid längre paddlingar i svalare väder sjunker komforten rejält eftersom jag alltid är blöt i neoprenekläder.

Neoprene är gummi. Det är alltså lika luft- och vattentätt som en cykelslang. Dvs helt tätt. Ändå blir man blöt. Det beror på att sömmarna i neoprenekläder inte brukar vara täta: materialdelarna är ihopsydda, men sömmarna är för det mesta varken limmade eller tejpade. 

Reed Chillcheater

De här kläderna är vattentäta tack vare tejpade sömmar, ventilerar i viss mån ur svett genom materialet och har ett behagligt innerfoder och i två olika tjocklekar (tunnfodrad / fleecefodrad). 

Så här klär jag mig vår och höst:

  1. Näcka
  2. På med tunna, mellantjocka eller tjocka yllestrumpor
  3. På med knähöga vattentäta Reed-strumpor
  4. På med långa Reed-byxor (tunnfodrade eller fleecefodrade). De tunna fungerar i sommarvärme och ned till ca 5-10 plusgrader i lufttemperatur. När det är kallare än ca tio plusgrader, blåser eller sköljer in kallt vatten föredrar jag de fleecefodrade byxorna.
  5. På med neopreneskor, trä byxbenen över skorna om det går
  6. På med Reed-tröja: tunnfodrad kortärmad, tunnfodrad långärmad eller fleecefodrad långärmad. Om det är kring noll eller upp till ca +10 grader och blåser/regnar/snöar är den fleecefodrade fantastiskt behaglig. Är det ca 10-15 grader väljer jag den tunnfodrade. Om solen kikar fram mellan molnen kan det bli varmt, då föredrar jag den kortärmade. Den kortärmade är väldigt användbar svala, blåsiga och regniga sommardagar. På kortare turer fungerar den kortärmade även bra vår och höst.
  7. På med neopreneshorts för att täta mellan de långa byxorna och Reedtröjan
  8. På med Nelos hala glidshorts utanpå allt. De är helt grymma, de förändrar allt. Rumpans rotation i sitsen når en helt ny nivå.

Men ovan kombination kan jag sittandes i surfskin fatta sargen med båda händer och glida ned i vattnet och sparka mig upp på både höger och vänster sida i följd och fortfarande vara helt torr. Vattnet hinner inte komma in någonstans.

Jag kan även från land gå ut i vattnet (lårdjupt) och sätta mig i surfskin utan att vattnet hinner komma in till huden på underbenen eller fötterna.

Reed har för övrigt VÄLDIGT konstiga storlekar på sina kläder.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.