Gå en Kurs / Provpaddla

Kurser

Kurser i paddelteknik

Med en förfinad paddelteknik blir din paddling roligare. Upplevelsen på vattnet av att du, surfskin / kajaken, paddeln och paddeltekniken fungerar bra tillsammans ger en glädje och känsla i paddlingen där du känner: "det här känns bra, så här vill jag paddla!"

På en kurs paddlar en instruktör med landslagsbakgrund bredvid dig och coachar dig individuellt för att utveckla din paddelteknik. Instruktörerna lär ut samma paddelteknik de använder när de tävlar. Den tekniken passar alla, även dig som aldrig paddlat tidigare.

Efter en teorigenomgång på land får alla deltagare individuella tekniktips på vattnet. Vi har max tre deltagare per kurstillfälle och utgår alltid från Kajakspecialistens brygga.

På kurserna ingår lån av surfski, vingpaddel, flytväst, neopreneskor, vattentäta shorts och en jacka. Kom gärna klädd i dina vanliga träningskläder, lånekläderna har du utanpå. Prova gärna flera olika Nelo surfskis och vingpaddlar på kursen.

Innan du kommer på en kurs, förbered dig gärna genom att:

 1. Se våra INFOFILMER-SURFSKI >> (framförallt film 1-3 uppifrån)
 2. Läs vår SURFSKI-FAQ >>

Du behöver inte vara vältränad, men paddling är en fysisk aktivitet. Det blir roligare och du kommer att få ut mer av kursen om du är i hyfsad fysisk form.

Du får inte vara rädd för vatten eller vågor. Det kan hända att du välter oavsiktligt och får huvudet under vattnet.

Paddla mer effektivt

Paddeltekniken vi lär ut skapar stabilitet i vågor, möjligheten att accelerera blir bättre och dina möjligheter att paddla snabbare ökar. Tekniken skapar även förutsättningar för att orka längre och bidrar till en mer behaglig paddling.

Oavsett om ditt mål är motion, upplevelser eller att tävla lär vi dig hur du kan använda hela kroppen och utnyttja dina resurser på bästa sätt för att lättare ta dig fram genom vattnet. 

Instruktörer 

Alla instruktörer har tävlat för svenska landslaget på flera EM och VM. Detta gör att vi kan utlova en hög kvalitet på kurserna och instruktörerna delar ofta med sig av tips och trix de själva använder i sin teknikträning. Många års erfarenhet av paddling på elitnivå gör att de har ett gott öga för detaljer som kan göra stor skillnad för din paddelteknik. 

Upplägg

Kursen börjar med en kort genomgång på land där utrustningen och paddeltekniken presenteras. Innan vi ger oss ut på vattnet går vi genom hur du tar dig i och ur surfskin vid bryggan samt hur du gör för att ta dig upp om du välter. Det är lätt att lära sig, många kommer upp på mindre än 15 sekunder. 

Eftersom alla deltagare är på olika nivåer är all coachning på vattnet individuell. För att kunna ge personlig feedback till var och en har vi väldigt få deltagare per kurs.

Utrustning 

Vi använder stadiga surfskis som är lätta att paddla, lätta att ta sig upp i och fungerar i alla väderförhållanden. Vi paddlar med vingpaddlar som med rätt teknik gör paddlingen mer effektiv på ett helt annat sätt än en traditionell plattpaddel.

De flesta går kursen för att:

 • Utveckla sin paddelteknik och bli en bättre paddlare
 • Paddla bättre och orka längre på dagsturer eller tältturer
 • Paddla snabbare på ÅEC / DKM+ eller annat motionslopp
 • Prova surfskis & vingpaddlar inför köp 

Kursperiod

 • Ca 1/5 - 15/7 och 15/8 - 31/8

INSTRUKTÖRSTEAMET

ISAK MAXSTAD, maratonlandslaget

2020 kom Isak på 118:e plats i Vasaloppet hack i häl på skideliten. Surfskipaddling är den perfekta sommarsporten för längdskidåkare.

- Tävlar i Nelo K1
- SM-guld i surfski-dubbel
- Studerar på KTH

ALBERT PETERSSON, sprintlandslaget

- Tävlar i Nelo K1 och K2
- Studerar på KTH

MOA WIKBERG, sprintlandslaget

- Tävlar i Nelo K1, K2 och K4
- Studerar på Karolinska Institutet


ERIK ÅSGRIM, sprintlandslaget

- Tävlar i Nelo K1
- Studerar på KTH

VINGPADDEL - EN MER EFFEKTIV PADDEL

Alla tävlingskanotister använder vingpaddel sedan mitten av 80-talet. Den är sedan länge standard bland multisportare och den börjar bli vanlig bland dem som paddlar havskajak på tältturer i skärgården. Jag (Magnus Fischer) paddlar med vingpaddel sedan 1996 (inkl. på Skandinavien-runt-expeditionen 6 820 km år 2001) och upplever vingpaddeln som säkrare och mer harmonisk oavsett väder.

Efter kursen har du säkert fått många nya insikter kring bland annat:

 • Hur bör sittställningen vara för att möjliggöra effektiv paddling?
 • Hur kan ben-, mag- och ryggmuskler användas istället för armarna?
 • Var i paddelcykeln bör kraftinsatsen vara störst?
 • Var bör övre handen befinna sig när paddeln sätts i vattnet?
 • Hur högt bör händerna hållas? 
 • Hur raka eller böjda bör armbågarna vara?
 • Hur bör paddeln sättas ned i vattnet?
 • Hur långt bak bör paddeln vara när den tas upp?
 • Hur bör paddeln tas upp ur vattnet?
 • Hur lång bör paddeln vara?
 • Vad bör det vara för vinkel mellan bladen?


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.