- 0 kr
Till finska fyren Märket
Från Singö till den finska fyren Märket och Håkanskär med Nelo 510
Långt ut i havet (5-12:e september)
Längtar tillbaka till de säregna öarna långt ut i Ålands hav.
Har sedan 1994 paddlat mellan Sverige och Åland / Finland fjorton gånger, till en början med havskajak. Första gången med surfski till Åland och tillbaka var 2014.
Lyckas frigöra två veckor för paddling och följer väderleksprognosen noga. Siktar på att vara ute ungefär en vecka, men kan vara ute längre om det behövs. Det kan t.ex. bli nödvändigt att vänta in lämpligt väder i flera dagar för att paddla tillbaka till Sverige över Ålands hav. Att ha tillräckligt med tid är en av de viktigaste säkerhetsfaktorerna på sådana här turer.
Jag väljer startplats beroende på väderleksprognosen och nu är prognosen utmärkt för att paddla från Singö till den finska fyren Märket mitt i Ålands hav. Därefter är det oklart. Vädret avgör rutt.
Vindarna ser ut att bli hårda senare i veckan. Det kan bli svårt att paddla tillbaka till Sverige. Men prognoserna mildras ju ofta, så jag gör som vanligt: ser till att ha tillräckligt med tid, mat, vatten och utrustning för att kunna anpassa mig efter verkligheten och improvisera klokt.
Svartklubbens Lotsstation på Singö (dag 1 av 8)
(måndag 5/9)
Sjösätter kl 18 och paddlar en timme. Sätter upp tältet på en liten ö några kilometer söder om den svenska fyren Understen. Med morgondagens prognos är detta en perfekt utgångspunkt för att surfa rakt ut i havet till den finska fyren Märket.
Långt ut i Ålands hav (dag 2 av 8)
(tisdag 6/9)
Prognosen är sydväst 5-7 m/s, vilket är rak medvind till Märket. Eftersom det är öppet hav bygger vinden snabbt upp vågorna i storlek och blir betydligt högre än på mindre vattenytor i samma vindstyrka.
Samtidigt som jag surfar går blicken hela tiden mellan kompassen och längs horisonten. Erfarenhetsmässigt vet jag att jag inte kan se Märkets fyr första timmen, men jag kan ändå inte låta bli att försöka hitta den.
Det är en märklig balans mellan total frihet och mental belastning att paddla rakt ut i havet utan att se platsen jag är på väg till. Känslan är fantastisk, samtidigt som osäkerheten är påtaglig.
Fören är lastad med mycket dricksvatten och mat. Den går lite väl djupt när jag surfar brant. Vågbrytaren plogar undan mycket vatten från att hamna i sittbrunnen, men surfskin är helt klart lite väl tungt lastad fram. Lite för mycket ubåtskänsla i de här vågorna...
Stora fartyg syns långt bort åt både vänster och höger. De närmar sig fort. Jag skall över stora farleden mitt ute i havet. Det är svårt att hålla uppsikt åt vänster och höger samtidigt som jag surfar rakt fram på kompasskurs utan att se fyren jag är på väg till. Märkets fyr står på en låg ö. Jag vill inte missa fyren och jag vill inte hamna framför ett fartyg. Det är anspänt vid flera tillfällen.
Medvinden gör att jag inte kan stanna och jag är inte sugen på att svänga undan för ett fartyg eftersom jag inte vill ha vågorna in från sidan. Jag hamnar nära ett stort orange-vitt fartyg och det blir rörigt när svallet från fartyget blandar sig med vågorna jag surfar på. Koncentrationen är länge total, men svallen lugnar sig och äntligen är jag över farleden.
Nu är det bara havet, surfskin och jag.
Det är fantastiskt att surfa på öppet hav med fri horisont åt alla håll, men eftersom vågorna växt sig ganska stora är det svårt att hålla ständig koll på kompassen. Om jag paddlar lite snett och upptäcker fyren åt vänster eller höger blir det svårt att byta riktning och paddla med vågorna in från sidan.
Efter en timme ser jag en liten punkt på horisontlinjen som kan vara Märket. Med tiden blir den högre, men det är inte säkert att det är fyren. Det kan vara ett fartyg. Punkten ligger på tillräckligt bra kompasskurs för att det skulle kunna vara Märket, men säker kan jag inte vara förrän jag är så pass nära att jag känner igen den.
Punkten växer sig högre över horisonten och förefaller inte flytta sig. Det är svårt att hålla kompasskursen samtidigt som jag surfar eftersom allting gungar. En gps kan naturligtvis ha fördelar, men också nackdelar. Jag föredrar enkla och driftsäkra lösningar. Att fippla med knappar eller en skärm kan jag inte göra i de här vågorna. Att släppa vågorna med blicken och koncentrera sig på en skärm är inte självklart en bättre lösning, i alla fall inte för mig.
Pricken vid horisonten blir större. Det är Märkets fyr, jag känner igen den. Fortsätter surfa.
Glad och lättad kliver jag i land på den låga klipphällen mitt i havet och drar upp den tungt lastade surfskin på Kajakspecialistens glidkudde.
Tänkte först äta lunch och fortsätta sydost längs öarna på Ålands västkust, men vinden har fel riktning och i morgon skall vinden öka. Med nuvarande vind skulle det passa bra att surfa vidare mot norra Åland och runda Åland medsols.
Jag sätter upp tältet för att äta och få bättre översikt över geografin och studera väderleksprognosen i lugn och ro med torr, varm och mätt kropp. Jag fattar bättre beslut då. Kloka beslut är avgörande här ute.
Går runt på ön och tittar ut över havet. Det är väldigt frestande att surfa vidare mot norra Åland och paddla runt Åland medsols, vilket jag gjort tre gånger tidigare. Men i prognosen för kommande dagar förutspår Smhi flera dagar med hårda vindar i fel riktningar för att det skall vara en bra idé. Bland annat 11 m/s motvind i morgon.
Solnedgången förvandlar himlen till ett fyrverkeri av färger och nyanser.
När solen sakta sjunker i väst, stiger månen upp i öst.
Vaknar på Märket (dag 3 av 8)
(onsdag 7/9)
Det skall blåsa upp till 9 m/s. Det är nästan rak medvind mot öarna utanför Eckerö / Mariehamn, så på sätt och vis är allt perfekt för att surfa sydost. Men långt borta i vindens riktning skymtar jag vindkraftverk i havet. De fanns inte när jag paddlade där förra gången.
Det är en lång överfart och 9 m/s i ryggen på öppet hav rakt genom en vindkraftspark lockar inte. Det är för osäkert hur vågorna beter sig när de studsar mot kraftverkspelarna ute i havet. Jag väljer att tills vidare betrakta mig som inblåst och invänta säkrare förutsättningar.
Det är sjätte gången jag paddlar till Märket. Hundratusentals svenskar har varit i Thailand, men på Märket är det få som varit trots att halva ön tillhör Sverige. Det finns ju ingen flygplats här...
På sätt och vis är det enklare att ta sig hit med en surfski än en båt, eftersom båtar är svåra att förtöja här. Surfskin är lätt att dra upp på land.
Vid första försöket att bygga fyren i slutet av 1800-talet spolades byggmaterialet ut i havet när vågorna växte i nordlig vind och spolade över hela klipphällen. Fyrbyggarna räddade sig genom att hissa upp sin båt och sig själva i en 11 meter hög järnstolpe. Inför nästa byggförsök byggde de först en bastant plogformad mur mot norr.
Eftersom jag själv är utsatt för havets krafter försöker jag tänka mig in i deras situation, men det går naturligtvis inte. Hur fick de iland tungt byggmaterial? Hur kunde de sköta transporter och byggnationer utan väderleksprognoser? Det är för mig obegripligt hur det gick till. Men fyren har nu stått här i nästan 150 år.
Vågorna slår mot klipphällarna och stänker högt upp i luften. Är glad över att vara på land. Det är en blåsig period framöver med fel vindriktningar för mig. I övermorgon är prognosen ost 11 m/s. Att paddla österut runt Åland rakt mot den vinden lockar inte.
Att paddla söderut längs Ålands västkust och hem via den finska ön Lågskär över till den svenska fyren Söderarm är också osannolikt att genomföra eftersom prognosen några dagar framåt hotar med upp till 20 m/s. Vill inte riskera att behöva ligga inblåst många dagar eftersom jag kan få brist på både mat och vatten. Och det kanske ändå inte går att paddla över till Sverige inom rimlig tid senare.
Prognosen för i morgon bitti är 5-7 m/s från ost-nordost och sedan ökande till drygt 10 m/s från sydost. Jag vill inte paddla i 10 m/s här ute, så jag bedömer att det bästa jag kan göra i den här prognosen är att kliva upp tidigt i morgon bitti och surfa till den svenska fyren Understen innan vinden ökar. Eftersom det skall vara drygt 10 m/s pålandsvind på svenska sidan är Väddö Kanal söderut sedan ett bra alternativ.
Andra natten på Märket (dag 4 av 8)
(Torsdag 8/9)
Kollar prognoserna noga igen. Äter frukost, packar och sjösätter kl 07:25. Det är viktigt att komma iväg tidigt eftersom vinden skall öka kring kl 10-11.
Himlen är blå, sikten god och Understens fyr synd väl. Understens fyr är mer än dubbelt så hög som Märkets fyr och syns på betydligt längre avstånd än Märket. Prognosen på 5-7 m/s från ost-nordost stämmer bra och jag surfar över mot Understen. Som vanligt är det anspänt med de stora fartygen, men även denna gång lyckas jag komma mellan dem.
När jag närmar mig Singö känner jag hur vinden från havet ökar. Skönt att vara inne i skydd. Paddlar söderut i Väddö kanal. Vinden kanaliserar sig till envis motvind. Kliver iland vid en sandstrand efter en dagsetapp på 49 km.
I Väddö kanal (dag 5 av 8)
(Fredag 9/9)
Vaknar till en prognos på sydost 4-11 m/s. Jag tältar i lä, men ser på vattenytan att motvinden är påtaglig. Känns lämpligt med en vilodag eftersom vinden är lugnare i morgon.
Läser, promenerar och vilar.
Andra natten i Väddö kanal (dag 6 av 8)
(Lördag 10/9)
När jag vaknar är det bara +6°C grader. Här inne värmer inte havet. Äter långsam frukost i väntan på att solen skall passera träden och värma tältet. Ser att prognosen i övermorgon tisdag är 20 m/s på kvällen (!). Är mycket nöjd med mitt beslut att inte paddla vidare mot Åland. Men jag vill hinna med en sista tältnatt på klippor med utsikt över horisonten. Fortsätter söderut.
Mot Håkanskär (dag 7 av 8)
(Söndag 11/9)
Vaknar på Stor-Askören 20 km väst om den svenska fyren Tjärven.
Paddlar ut till Håkanskär och sätter upp tältet. Återigen exploderar himlen tyst i alla nyanser mellan violett, gult, orange och rött.
Början av september är en fin månad i skärgården: få båtar och vattnet är fortfarande ganska varmt. En stor del av upplevelsen är att både soluppgång och solnedgång i september sammanfaller väl med en vanlig dygnsrytm. Det är därför jag ser allt det vackra.
Förundras åter över skådespelet på himlen. Är det på riktigt? Händer det här verkligen?
Än en gång stiger månen upp ur havet precis när solen gått ned.
Vaknar på Håkanskär (dag 8 av 8)
(Måndag 12/9)
Vaknar till en helt overklig soluppgång. Det känns påhittat. Är naturen verkligen så här vacker?
Tar ett morgondopp. Dricker kaffe. Badar en gång till. Äter frukost.
Jag vill stanna kvar. Solen värmer och vinden är svag. Men vinden skall öka till 20 m/s, så jag bör paddla in till fastlandet. Packar motvilligt.
Tittar på surfskin och ler när jag tänker på de havskajaker jag paddlade under 20 år. Havskajaker är ju lika bra som de alltid varit, men jag är glad att jag började paddla surfski för tio år sedan.
Surfskis har gett mig en nytändning i min paddling och Nelo 510 har verkligen gett en nytändning för tältturer: jämfört med havskajak tycker jag Nelo 510 är säkrare, snabbare, ännu roligare att paddla och dessutom är allt enklare (att kliva i och ur t.ex.). Skulle inte vilja krångla mig i eller ur en sittbrunn med sargkant igen. Inte heller spänna fast mig i ett kapell.
Tittar på kläderna jag lagt upp på vädring. De fungerar verkligen oerhört bra. Innan jag provade surfski var jag skeptisk till att sitta blöt om rumpan, men jag är nästan aldrig blöt om rumpan. Jag har prövat många surfskikläder, men de jag använder nu fungerar verkligen jättebra för mig.
Tänker tillbaka på min vecka i havsbandet. Vad är sådana här upplevelser värda? 50 000 kr? 100 000 kr? En miljon?
Utrustningen till sådana här paddlingar kostar en del, men surfskin, paddeln, tältet, etc håller många år och har högt andrahandsvärde. Jämfört med utlandsresor långt bort kostar de här upplevelserna väldigt lite.
Hej då havet. Jag kommer snart tillbaka.
/Magnus Fischer
UTRUSTNING & KLÄDER PÅ DEN HÄR TUREN:
-
Icon Unisex WindOUT™ Jacket
Ultralätt vind- & stänktät paddeljacka i supertunt polyestertyg utan foder. Blir knappt blöt och torkar blixtsnabbt. Packas liten i insydd ficka.
IN-1100-2-XS
799 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
Reed Tunnfodrade Vattentäta Byxor
Sköna surfskibyxor sent på våren, sommaren och tidig höst. Förböjda höfter och knän samt höga i ryggen.
RD-1000-4
999 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
Nelo Glidshorts
Hala träningsshorts med mycket bra glid mot sitsen
NO-1000-7
299 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
Reed Tunnfodrade Vattentäta Strumpor
Med de här strumporna har du torra och varma fötter när du paddlar surfski eller går i vatten
RD-1900-4
449 kr / par- Lagerstatus
- I lager
-
Hiko Contact Shoes
Tunna och mjuka surfskiskor i 1.5 mm neoprene med tunn friktionssula. Sulan klär även hälens baksida som är mot botten av surfskin / kajaken.
KV-2000-6
399 kr / par- Lagerstatus
- I lager
-
Nelo 510
510 x 52 cm, 22 kg. Skärgårdssurfski i tålig PE-plast till träning, dagsturer, multisport, tältturer m.m. Passar de flesta i familjen.
510_Green
17 500 kr / st- Lagerstatus
- Få i lager
-
2 st surfskihållare för biltak
Passar nästan alla lastbågar / takräcken. Mjuka mot bilen och surfskin / kajaken. Enkla och snabba att klämma på / dra av takräcket utan verktyg.
KT-2000_V
375 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
2 st spännremmar med specialspänne
Utan fjädrar eller andra rörliga delar som kan lossna eller gå sönder. Spännet har låg vikt och skrapar inte surfskin/kajaken. Längd: 2,5 m
KT-2050
159 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
Nelo Vågbrytare
Vågbrytare i kolfiber som tejpas fast på fördäck för att fösa undan vatten från fören i surf
NO-1300
399 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
Glidkudde till Nelo 510
Med glidkudden är det lätt att dra upp Nelo 510 på land utan att repa surfskins undersida eller skada ryggen: man slipper lyfta surfskin
KN-5810
449 kr / st- Lagerstatus
- I lager
-
Reservroderblad till Nelo 510
17 cm djupt originalroder till Nelo 510. Starkt roderblad i plast, men roderaxeln kan böjas om du kör på grund. Ha alltid ett i reserv med dig.
NO-1330
349 kr / st- Lagerstatus
- Maila för info om leveranstid
Kategorier
Taggar
-
Arkiv