Magnus

Lugn i kallt vatten

Om man välter i kallt vatten är det en uppenbar fördel, oavsett klädsel, att vara van att befinna sig i kallt vatten och hantera det lugnt.

ÄR KALLT VATTEN DIN VÄN?

Att andas lugnt i kallt vatten ger en stark tillit till kroppens förmåga. Kroppen är utvecklad för att fungera bra en kort tid i iskallt vatten, men eftersom de flesta inte är vana att hantera stark kyla direkt mot huden tar det naturligtvis tid att vänja sig. Det är förvånansvärt lätt att anpassa sig och badet kan till och med upplevas som behagligt.Tidiga morgonbad året runt har ändrat min upplevelse av kallt vatten. Ungefär varannan morgon klockan sex, året runt, springer jag en kort runda hemifrån och tar ett dopp på några minuter i Askrikefjärden på norra Lidingö.

Bada i skärgården sommartid har jag tidigare aldrig gillat eftersom jag alltid tyckt det är obehagligt kallt. Efter att ha paddlat sedan 1993 och alltid undvikit att bli blöt, insåg jag efter tio års surfskipaddling att upplevelsen av obehag när kallt vatten nuddar huden är ofunktionell och ologisk. Jag gillar ju både paddling och havet.

Jag bestämde mig för att ändra min inställning och upplevelse av kallt vatten. Regelbundna bad i slutet av sommaren fortsatte under hösten och hela vintern. De dagar jag inte badade utomhus duschade jag kallt. Till en början bara aningen svalare än vanligt och bara i några sekunder. Det gick snabbt att justera ned temperaturen och utöka tiden.

Bad och paddling är för mig olika saker. Baden varar bara några minuter, när jag paddlar är jag ute längre tid och då vill jag vara torr. I surfskin har jag alltid Kajakspecialistens surfskikläder för att hålla mig så torr och behagligt varm som möjligt.

Tack vare de regelbundna baden vet jag att jag håller mig lugn om jag välter med en Nelo 510 långt från land i hårt väder långt ut i skärgården. Det är ju bara ett kort dopp på några sekunder.

Kallt vatten är min vän.

/Magnus Fischer