Magnus

Dalarö - Stora Vitkobben

55 km spikrak surf till yttersta ön i Stockholms skärgård: Stora Vitkobben

Två tältnätter med Nelo 510

Dag 1

Äter lunch i Dalarö, sjösätter surfskin och paddlar 35 km till en klipphäll långt utanför Sandhamn där jag sätter upp tältet, ett Hilleberg Anjan 2.

Nelo 510

Dag 2

Surfar 55 km i 8-11 m/s och tältar på en av mina absoluta favoritöar: Stora Vitkobben

Stora Vitkobben är en ö mitt i havet med fri horisont åt alla håll. Både månen och solen går upp och ned i fri horisont. 

Ön är lika vacker som makaber. Det varierar från år till år, men den här gången ser jag rester av minst femtio döda sälar på ön. På vintern är det hårt här ute.

Min surfski Nelo 510 fungerar mycket bra i den här miljön. Det är väldigt smidigt att kliva iland och pausa på hala kobbar, betydligt enklare än när jag tidigare under nästan trettio år paddlade havskajak (..allt är enklare utan kapell, än med kapell..).

När havet rör sig, larmet i blåsan är akut och enda möjligheten att ställa sig upp är att ta sig uppför en hal sluttande klippa, underlättar det helt klart att slippa kapell och ha en tålig surfski i PE-plast med ett starkt roder i plast.

Riskerna med att genomföra en sådan här tur med en skör kompositsurfski under 20 kg skulle jag inte ta. Jag har gjort det med Nelo 520 innan Nelo 510 fanns, men jag skulle aldrig göra det nu. Nelo 510 är som gjord för sådana här turer.

Dag 3

32 km i svagt duggregn och lugna vindar in till Kapellskär.

Nelo 510

Med hjälp av elitkompassen på handleden är det lätt att paddla rakt. På land använder jag papperskarta. I surfskin ser jag snabbt min position i appen Eniro på sjön. Det fungerar bra. Det är en befrielse att slippa följa med på en karta hela tiden. Jag uppskattar närvaron i naturen utan att behöva kolla min position hela tiden. Det är friare så här.


Nelo 510

I främre packutrymmet förvarar jag drygt 10 liter dricksvatten och all mat. Bak finns tält, liggunderlag, filt/sovsäck, kök och kläder.


Nelo 510

Mat- och kisspauser går snabbt. Att kliva ur är lätt.


Nelo 510

Jag drar iland Nelo 510 på Glidkudden jag förvarar under gummilinorna bakom sitsen.


Nelo 510
Nelo 510
Nelo 510

UTRUSTNING & KLÄDER PÅ DEN HÄR TUREN