Magnus

204 dagar och 682 mil runt Skandinavien

529 mil paddling, 77 mil till fots och 76 mil cykling med kajaken på släp. Det här var år 2001. Då fanns inte Nelo 510, men skulle jag paddla den här turen nu, skulle jag utan tvekan paddla Nelo 510.

Sist i detta inlägg, efter bilderna, finns dagboken jag lade ut på hemsidan under färden.

Möte i skymningen på ett ovanligt stilla hav i nordnorge.


Ofta paddlade jag tolv timmar i sträck utan att kliva ur. I den gula väskan framför mig har jag mat.


Kajaken är en VKV Offshore tillverkad av VKV i Västervik. Toppkvalitet.


En av tvåhundra nätter i mitt Hilleberg Nammatj 2. I bakgrunden bergstopparna De sju systrarna.


När det blåste för mycket på dagarna, paddlade jag ibland på nätterna. Ofta genom både solnedgång och soluppgång.


Två veckor hade jag sällskap. Det övriga halvåret färdades jag ensam. Alla lockas inte av 400 mil motvind eller 27 dagar med regn i juli..


Två pensionerade fiskebåtar vid lågvatten.


Inblåst på en stenstrand omgiven av branta berg. Det var ofta svårt att hitta platser att kliva iland på.


Värmande soluppgång efter paddling hela natten.


Ibland skiljer det två meter i höjdled mellan hög- / lågvatten och betydligt längre i sidled. Det gör det mycket omständligt att kliva i land och sjösätta. Därför försökte jag ofta att sjösätta vid högvatten och paddla i tolv timmar tills nästa högvatten infann sig.


Trött efter att ha vänt dygnet huller om buller. I blåsiga perioder paddlade jag när det gick och sov när det blåste för mycket. Jag var så van vid livet i naturen att jag vaknade när vinden lugnade sig. Om det var tillräckligt ljust ute, packade jag ihop och paddlade så länge det gick.


Snöklädda havsfjäll i nordnorge.


Skriver på bloggen som fanns på skandinavien-runt-hemsidan (ja, det fanns år 2001..)


En nyfiken lunnefågel undersöker kajaken med sin näbb. När vädret var lugnt såg jag ofta uttrar, tumlare, sälar, havsörnar, hjortar, renar m.fl djur.


Drygt 20 mil på 7 dagar. Ett. Steg. I . Taget. 

Över fjällen i nordnorge med tungt lastad kajak. 

Klev i land vid Hammerfest och började gå eftersom vindprognosen de kommande dagarna var på över 20 m/s. Var nära att blåsa i diket med kajaken några gånger, men det fungerade bra och jag kom framåt istället för att ligga inblåst i tältet. Gick 2-4 mil om dagen i en vecka.


Inte framme vid havet riktigt ännu..


Efter att ha paddlat över Enare Träsk i norra Finland köpte jag en begagnad cykel för 400 kr. Efter 76 mil på cykeln kom jag fram till sjöarna i södra Finland.


Konstutställning för att locka besökare till ett fik i ladan.


Självporträtt i konstverket


Tillbaka i Vaxholm efter 204 dagar och 682 mil.


Tre andra sätt att beskriva 682 mil

2001 Runt Skandinavien - Dagboken

  • 204 dagar i kajak, till fots och på cykel
  • 770 km till fots med kajaken på släp
  • 760 km cykling med kajaken på släp
  • 5 290 km paddling, varav ca 4 000 km i motvind
  • Enorma upplevelser och erfarenheter

Stockholm-Danmark

Äntligen på väg!

Vaxholm
2001-04-07

Isen försvann från bryggorna vid Vaxholms Kanotsällskap några dagar före avfärd och färden kunde därför starta som planerat från min hemmahamn. Trots sen utannonsering av avfärden kom det mycket folk. Det var tur att det inte kom ännu fler eftersom bryggan höll på att knäckas på mitten(!) Där var familj, vänner, medlemmar ur flera kanotklubbar, flera förhoppningsvis blivande paddlare, några utrustningsleverantörer, representanter från Utsidan.se med flera. Flera mycket välmeriterade långfärdspaddlare hade kommit för att vinka av mig, bl.a. Jim Danielsson, Bengt Hansson och Bengt Larsson.

Jag var mycket trött och hungrig eftersom det hade blivit en sen kväll och en tidig morgon. Lyckligtvis trollade Bengt Hansson fram några wienerbröd.

Efter hurrarop och en massa kamerablixtar lämnade jag bryggan något fundersam över vad jag gett mig in på. Det är en mycket lång färd och mycket kommer att hända. Förhoppningsvis inget som gör att jag måste avbryta.

Jag fick sällskap av Johan Norberg de två första dagarna. Det var bra med en mjuk övergång till ensamheten.

Naturupplevelserna började redan en timme efter avfärd. Jag såg något i en skogsslänt som jag trodde var fasaner. Vi paddlade närmare och Johan konstaterade att det inte var fasaner utan nio påfåglar! De spankulerade ned mot strandkanten tills några bara var några meter från våra kajaker.

De två första dagarna var det motvind och duggregn. Därefter följde ytterliggare tre dagar med motvind, men uppehåll och ibland sol. Den femte dagen var det sned medvind och snöblandat regn hela dagen, utom på kvällen då jag satte upp tältet. Då haglade det.

På morgonen den sjätte dagen löd SMHI:s sjörapport: Nordlig vind. Tio till kuling femton meter per sekund, på eftermiddagen upp till kuling sjutton meter per sekund.

Vindhastigheten dämpas av friktionen mot öar, så jag kröp ut ur tältet för att göra en lokal bedömning genom att titta på havet. Under natten hade det snöat ett par centimeter. Havet såg paddelbart ut, så jag lät bli att betrakta mig som inblåst.

Det var onekligen kraftig vind, lyckligtvis nästan rakt bakifrån. Kajaken är stadig då den är lastad och allt kändes bra, så det var bara att veva på. Det är inte mycket i livet som är lika roligt som att surfa i rejäl medvind! Ibland blev det dock ganska struligt bland vågbergen som svepte fram. Speciellt vid uddar och i smala sund bildades mycket "intressanta" vågsystem.

Sent på eftermiddagen nådde jag Västervik där jag blev mycket väl mottagen av Ingvar och Britt-Marie Ankervik på Vituddens kanotvarv, det är där min kajak är tillverkad. Lokaltidningen kom och tog lite bilder. Anledningen till deras intresse var inte att jag skulle paddla 6 000 km runt Skandinavien, utan för att de trodde att jag var den första som färdades genom en nymuddrad kanal i närområdet.

Det blev en tämligen hektisk tid före avfärd. Så här i efterhand vill jag tacka min familj som haft överseende med ett tämligen stressat beteende från min sida. Jag vill också tacka Leif Hanson, Johan Norberg och framför allt Daniel Ersson för all möjlig och omöjlig hjälp.

Västervik
2001-04-14

Jag fick sällskap av Ingvar Ankervik en timme, sedan blev jag åter ensam. Det var flödande solsken och lätt medvind. Inte mycket att klaga på! Fina skärgårdar här (det har det varit tidigare också, men det är lättare att notera när det inte regnar). Jag såg några hjortar och som vanligt en mängd fåglar. Vildgässen flyr skrikande direkt då de ser mig, alfåglarna flyger istället en extra sväng för att studera mig lite närmare.

Mellan en sulfatfabrik och ett kärnkraftverk
2001-04-15

Igår kväll frös vattendropparna på kajaken till is, så jag förstod att det skulle bli en kall natt. Då jag vaknade på morgonen var det -5 grader och en tunn ishinna i den lilla viken där jag slagit upp mitt tält. Den "något fuktiga miljön" gör att kylan vid denna temperatur upplevs som väsentligen kallare än t.ex. i torr fjällmiljö.

Kraftig motvid och sol hela dagen. Passerade Oskarshamn långt ut till havs. Sov i en idyllisk skärgård belägen mellan Simpevarps kärnkraftverk och en bolmande sulfatfabrik. Har aldrig sett så mycket svanar som här, de verkar leva gott på kväveutsläppens(?) följder.

Motvind!
2001-04-18

Efter att ha blivit avvinkad i Kalmar stretade jag mig fram mot kontinuerligt duggregn och en motvind på 6-8 m/s i åtta timmar. Vågtopparna bröt lite här och där. Lite struligt med grunda och steniga områden. Höll på att fastna på en mycket grund sandbank.

Motvind och gegga
2001-04-19

Vaknade till ljudet av regn mot taket på min lilla etta med kokvrå. Åt frukost, lyssnade på radio och plockade lite med prylarna i väntan på ett uppehåll i regnet. Det blev en dag med bara lite regn, men motvinden svek inte.

Här i trakterna finns en hel del fågelskyddsområden nära kusten. I ett försök att undvika ett sådant och den på kvällen åter kraftiga motvinden försökte jag smita genom en kanal söder om Kristianopel. Det resulterade, som vanligt när man försöker gena i små kanaler, i att jag vadade genom någon slags stinkande och stövelsugande sörja som geggade ned lite av varje. Naturligtvis kom jag inte genom, antingen p.g.a. det låga vattenståndet eller dålig lokalkännedom. Jag sköt upp problemet till morgondagen genom att vända och sätta upp tältet.

Kanotklubben i Karlskrona
2001-04-20

Ännu en frostmorgon. Kanotklubben Eskimå i Karlskrona hörde av sig och undrade om jag ville komma förbi. Det är lite kluvet det där med att besöka folk. Jag har hittills paddlat mellan 25 och 49 km/dag. Jag bestämmer normalt aldrig i förväg var jag skall sova, det får väder och dagsform avgöra. Undantaget till detta är då jag blir inbjuden någonstans, men om platsen jag blir inbjuden till t.ex. bara ligger 20 km från min tältplats blir det ju en väldigt kort dagsetapp, speciellt om det är medvind den dagen. Dessutom blir det nästan alltid en omväg.

Naturligtvis är det skönt att duscha och trevligt att träffa människor och ibland måste ju mat- och vattenförråd fyllas på, men det tar en massa tid. Det blir totalt sett lätt en halv dags "fördröjning". Det är naturligtvis kul att ha något nytt att fundera över de kommande dagarna, men varje "fördröjning" innebär också att jag kommer hem senare. Det är ju bra om jag hinner hem innan isen lägger sig... Slutsatsen blir att jag gärna besöker folk, men det kan tyvärr inte bli för ofta. Jag var därför lite tveksam till ett besök i Karlskrona.

Igår kväll då jag skulle genom kanalen blåste det och de små "ripplarna" på vattenytan gjorde att botten inte syntes. På morgonen var det vindstilla, så botten syntes tydligt och det var nu lätt att hitta en farbar väg genom den grunda kanalen.

Jag bedömde häromdagen att motvinden var 6-8 m/s. Det var nog mycket mer. Jag talade idag med en fiskare. Han sade att det igår kväll blåste 10-11 m/s (motvind för mig). Det blåste kraftigare motvind än så när jag trodde det blåste 6-8 m/s.

Jag såg under dagen en säl och långt ut till havs en enorm plattform som monterade vindkraftverk. Sol och en lätt smekande medvind gjorde att det gick ganska snabbt framåt och det verkade som om ett besök i Karlskrona skulle passa bra.

När jag kom fram till kanotklubben fick jag inte tag på personen som sökt mig, men jag ringde en annan klubbmedlem som slängde sig på cykeln och kom flåsande ett par minuter senare.

Möss under tältet
2001-04-21

Sidvind och duggregn. På kvällen prasslade några möss runt kring tältet. Efter ett tag började de springa runt under tältgolvet. När några började pressa sig fram under liggunderlaget blev det lite obehagligt och väldigt svårt att sova...

Rutinerna börjar nu falla på plats. Jag vaknar kl 06-08 på morgnarna och brukar inte "gå till jobbet" / sätta mig i kajaken förrän mellan kl 10:00 - 12:00. Jag sitter oftast hela dagen i kajaken utan att kliva ur. Äter under dagen mat som jag har lätttillgängligt. Dricker genom en slang. För att göra färdvägen så kort som möjligt paddlar jag, när vädret tillåter, från udde till udde. Ofta är jag därför flera kilometer, ofta en mil eller mer från land. Detta gäller naturligtvis främst längs kustområden utan skärgårdar, finns det skärgård finns det ju öar lite här och där.

Eftersom jag vanligtvis inte kliver ur kajaken måste jag kissa ett par gånger per dag sittandes i kajaken. Ibland blir det bråttom och jag hinner inte alltid in till en lugn plats. Ibland sitter jag därför i min kontorstolsbreda farkost och guppar på vågorna flera kilometer från land och "lägger en båge över relingen".

Jag kliver oftast upp mellan 18:00 och 20:00. Sätter upp tältet och bär in alla prylar som behövs. Orkar inte tända köket utan lagar till något med varmt vatten ur termosen.

Käka silicon
2001-04-22

På morgonen upptäcker jag att mössen har knaprat i sig delar av silikonmunstycket till min drickaslang.

Regn och kraftig sid- och medvind hela dagen.

Sand, sand, sand... 
2001-04-23

Tältade bredvid ett skjutfält. Kunde inte paddla förbi, enligt anslag skulle militären leka idag. Vinkade till mig en grönklädd herre som sade att de bara skulle spränga lite. Det var ok att paddla förbi om jag höll mig några hundra meter ut. "Lite splitter skall väl en karl tåla" tänkte jag och vevade på.

Regn från morgon till kväll. Slabbigt att riva tält och sätta sig i kajaken då det regnar. Lätt medvind, stora dyningar. Tråkig kust, inga öar, bara sand, sand, sand och "kanonbunkrar" med ett par hundra meters mellanrum.

Tältade på nåder i hamnen i Simrishamn

Passerat Ystad
2001-04-25

Fortsatt blåsigt. Det är svårare att paddla här längs de skärgårdslösa och långgrunda stränderna. Vågorna blir större och gammal dyning rullar in. Vid stränderna bryts vågorna till vitt skum. Försmak på Danmarks västkust.

Skanör
2001-04-29

Trevligt i Abbekås, de jag talade med där var mycket vänligt inställda till paddlare. De hade dessutom träffat flera jag känner.

Stannade ett tag I Trelleborg (lika bra att välja en vacker plats när jag ändå gör en paus. Jag sov mellan parkeringsplatsen för importerade bilar och oljecisternerna...)

Det har vid flera tillfällen varit dimma med en sikt på under 100 meter. Struligt när det är långgrunt och stenigt. Det har också varit en del sol.

Mycket struligt att runda sandreven kring norra Skanör med Falsterbo. Det regnade och blåste. Sanslöst långgrunt.

Anlände till Skanör norrifrån i regn och 8 m/s motvind lagom till en sjörapport som lovade 6-10 m/s sydlig vind för överfarten till Danmark. Det tyckte jag var för mycket, så jag lade mig att vila i tältet. Då jag piggnade till var det fullständigt idealiska förhållanden: ostlig vind 5-6 m/s, dessutom sol. Mycket, mycket frustrerande. Jag vågade inte riskera att paddla över utifall att rapporten skulle falla in.

Då jag gick ned de 7-8 metrarna till kajaken upptäckte jag att någon stulit halva min instrumentpanel: klockan. Detta trots att det är mycket folk i området. Eller just därför?

Danmark

Danmark
2001-04-30

Paddlade 27 kilometer västerut från Skanör och anlände till Danmark.

Mulet, lite disigt och 4-7 m/s snett bakifrån. Jag använde för första gången min lilla Garmin GPS och hade även användning för kompassen på min Suuntoklocka (det var en annan klocka som blev stulen). Det är bra med dubbla system så man kan vara dubbelt säker på att allt blir rätt...men det är egentligen tveksamt om det är dubbelt så säkert när man sitter mitt på havet och pillar med diverse småsaker...

Lyxresa!
2001-05-01

Min första tid i Danmark kunde inte varit bättre!

Jag blev mött av den danske långfärdspaddlaren Kaj Poulsen. Kaj har bland annat paddlat från Danmark till Nordkap och från Danmark till Haparanda och tillbaka till Stockholm via Åland. Kaj är lika lång som jag, men väger drygt trettio kilo mer. Den extra vikten består tveklöst bara av muskler. Det är en mycket kraftig man.

I sommar skall Kaj göra ett försök att ta sig runt delar av Svalbard med en likadan kajak som jag har. Han skall bland annat ta sig trettio kilometer över en glaciär (han slänger väl upp den lastade kajaken på axeln och går över..?).

Många som paddlar långfärd minskar sin kroppsvikt med 100-200 gram per dag. Eftersom jag bara väger 70 kg och skall vara borta 8-9 månader kan jag inte riskera att gå ned så mycket i vikt. Jag äter därför mycket och ofta. Vid middagen blev det därför inte några rester till katterna, jag länsade faten... Ibland undrar jag om jag har binnikemask? Det är gott med omväxling till min ganska ensidiga diet. För det mesta blir det couscous med tonfisk / sardiner / vita bönor.

Nästa dag paddlade Kaj med mig. Hans "kone" Anne, som hade noterat hur mycket jag äter, hade gjort matpaket till oss. Kaj fick ett paket obetydligt större än en tennisboll, mitt paket var nästan stort som en handboll!

Vi paddlade längs Stevns Klint, en drygt mil lång och mycket vacker kalkstensklippa som är 20-40 meter hög.

På kvällen anlände vi till något som verkade motsvara en svensk folkhögskola. Kaj hade ordnat så jag kunde tälta där. Genast blev jag erbjuden en dusch (jag tror det hette någonting i stil med "sprutbad" på danska).

Efter frukost på skolan morgonen därpå fick jag ytterligare ett matpaket från skolans kök...

Dagen efter paddlade jag till en roddklubb med en liten kajaksektion. Där blev det återigen en dusch.

Min färd börjar nästan urarta till en lyxresa!

Irland?
2001-05-07

Här i Danmark har det hittills varit varmt. Nästan för varmt, det blir svettigt. Jag paddlar nu utan mina paddelhandskar från Snap Dragon (de höll händerna komfortabelt varma hela den kalla tiden i Sverige). En hel del blommor har kravlat ur marken och på många träd har löven slagit ut.

Det är ganska oskyddat här och ofta extremt långgrunt. Det komplicerar tillvaron en del. Jag frågar ibland fiskare om lokala förhållanden när det gäller strömmar m.m. De avråder mig nästan alltid från att paddla överhuvudtaget eftersom de tyvärr tror att en kajak är ungefär lika sjösäker som en sko. Att de alltid är skeptiska till min farkost gör att det är svårt för mig att göra vettiga bedömningar. Fiskarna verkar dessutom ibland överdriva lite för att avskräcka mig.

Som jag skrev häromdagen blir min mat ibland ganska torftig. För någon kväll sedan letade jag fram en konservburk med en blandning av homous och tahini. Tyvärr hade jag varken bröd eller olivolja och naturligtvis inte heller persilja eller paprikakrydda, men det gjorde inget, jag hade ju en tub med räkost.. Tur att jag haft matlagning på hemkunskapen i skolan så jag inte står rådlös när allt verkar hopplöst.. Jag funderar på att leta upp en mataffär snart...

Några enstaka gånger köper jag lagad mat.

Jag anlände till Tårs havn på västra Lolland en kväll då havet var stilla. Jag var då tyvärr för trött för att paddla de 15 km över Stora Bält.

Dagen därpå blåste det 10 m/s från norr. Jag hade blivit varnad för starka strömmar i Stora Bält av andra paddlare som fått betydande problem där. Jag pratade med de lokala fiskarna, de avrådde mig (som vanligt) bestämt från att paddla över. Enligt väderrapporten skulle det blåsa upp till 10 m/s i flera dagar. Jag har inte passet med mig och det vore, bland annat därför, olämpligt att blåsa till Tyskland. Det gick en färja 500 meter från mitt läger. Det var ett svårt beslut att fatta, jag har ju haft för avsikt att färdas för egen maskin hela vägen. Jag ville inte bli sittande där i flera dagar och jag vill inte ta risker helt i onödan, så jag tog färjan. Jag ångrar det inte, för under överfarten såg jag hur havet såg ut. Där skulle jag inte ha velat paddla. Utöver en nord- och en sydgående ström var det dessutom vältraffikerat. Det var för övrigt inte någon liten process att baxa kajak och utrustning över en del av en äng och sedan upp på kajen och in i färjan. Det tog drygt två timmar.

Efter att ha tänkt en hel del kan jag mycket väl tänka mig att ta till fler "flexibla lösningar" framöver. Jag gör den här färden för min egen skull och inte för någon annan. Påfrestningarna har varit stora, och kommer framöver att bli ännu större. Ibland behöver jag några "psykologiska presenter".

Då jag kom över med färjan slog jag upp tältet och sov. Dagen efter skulle det blåsa upp till 13 m/s och strömmen skulle vara stark och mot vinden. Istället för att paddla drog jag då kajaken på vagnen 10 km tvärs över ön Langeland. Då jag kom över såg jag på en vindmätare i en segelklubb att det båste 10-12 och i byarna upp till 17 m/s. Det blev till att avvakta.

Paddlade dagen efter i sol och svag motvind västerut längs sydsidan av Ærø. Bitvis var det höga lodräta "sandklippor". På vissa platser var ovansidan kuperad och täckt med betat gräs och yviga buskar. Mycket vackert. Det såg ungefär ut som på Irland. Tror jag, för jag har aldrig varit där. Det såg i alla fall ut som i Danmark

Sedan starten har jag nu paddlat, lyft, bänglat, baxat och dragit kajaken 1 000 km.

Vid Jyllands ostkust
2001-05-08

Blåste och surfade till Gråsten på Jyllands ostkust, ca 25 km nordost om Flensburg. Frågade en seglare om det fanns en roddklubb där. Det fanns det. Där blev jag, precis som på tidigare klubbar jag besökt, mycket väl mottagen.

Kajaken på hjul
2001-05-09

Hade tänkt att dra kajaken med vagnen till en å ca 35 km västerut, men jag hade fått reda på att det inte gick att paddla den första milen eftersom ån är igenvuxen. Jag skulle alltså behöva dra kajaken ca 45 km. Några medlemmar erbjöd sig att skjutsa mig till ån. Det var ostliga vindar, den bästa vindriktningen för att paddla på Jyllands västkust. Det var onekligen bra att komma till västkusten så fort som möjigt. Jag tackade därför ja. Verkligen otroligt hyggligt av dem. Det tog emot väldigt mycket att tacka ja till bilskjuts, jag ville ju ta mig fram av egen muskelkraft. Men med tanke på väderleksprognoserna bedömde jag att detta var det klokaste beslutet under rådande omständigheter

Vadehavet på västkusten
2001-05-10

Anlände via Vide å till Vidå sluss vid Vadehavet. På Vadehavet är det mycket svårt att färdas. Vattnet är grunt och det är tidvatten. Vid lågvatten blottas sandbotten över enorma ytor. Det är alltså risk för att vattnet plötsligt försvinner under kajaken

20 mil vandring
2001-05-11

Vaknade kl 03:00 och sjösatte kl 05:00 för att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Var mycket, mycket trött. Dessa vatten är mycket svårnavigerade och kräver fullständig koncentration. Jag vände tillbaka till stranden efter en kvarts paddling. Jag var alltför sömnig. Det var dessutom motvind. Den ostliga frånlandsvinden hade upphört. Jag försökte sova, men kunde inte somna.

Att gå med kajaken på vagnen kräver inte så mycket koncentration, det är enkelt även om huvudet är trött. Jag släpade kajaken till en väg och lyfte upp den på vagnen. En jobbig och tidskrävande process. Det gäller att inte skada kajaken och att inte tappa bort prylar när man lastar om.

Jag gick på landsbyggden bland åkrar, kor, hästar och får. Ingen jag mötte vågade tilltala mig, men alla hälsar i alla fall tillbaka när jag hälsar. Jag förstod varför de nästan undviker mig när jag passerade ett hus med stora fönster där jag såg en spegelbild av mig själv. Jag är klädd i en blå brynja och ett par korta cykelbyxor som tidigare var helt vita. För att skydda ansiktet mot solen har jag en rånarluva som jag dragit upp över läpparna. Kepsen är vänd med skärmen mot solen och mellan solglasögonen och näsan har jag klämt in ett maskrosblad. Jag ser helt enkelt inte riktigt klok ut, men klädseln är funktionell och ändamålsenlig.

På kvällen, efter att ha gått 23 kilometer, tältade jag längs en mycket smal asfaltsväg. Mellan vägen och åkern bredvid var det ett uttorkat dike. Jag hade lyft ned kajaken från vagnen och lagt vagnen bakom tältet. Det passerade ett par personer under kvällen. Ingen frågade vad jag pysslade med.

Sov vid bondgård
2001-05-12

För att stoppa översvämningar från havet har de byggt stora vallar längs den här låga kusten. På vallarna går det vägar. Det fungerar inte så bra att dra kajaken på grus, så jag frågade alla jag mötte vad det var för underlag på dessa vägar. Första personen sade att det var grus. Andra personen sade att det var 90 procent asfalt och tredje personen sade att det var mest asfalt men att det är stora stycken som är lagade med tennisbollsstora stenar efter en storm i december. Jag valde inte den vägen och missade därför tyvärr Mandø. Det är en ö som bara har synlig vägförbindelse vid lågvatten.

Vädret var som dagen innan, molnfri himmel och 21-23 grader i skuggan hela dagen. Det är varmt att dra kajaken i den värmen. Det finns ingen skog här, så jag går alltid i solen.

Jag gick på större vägar för att komma snabbare framåt. För att variera synintrycken gick jag på kvällen genom en liten stad som heter Ribø. Ingen hade tilltalat mig på hela dagen, men eftersom det var lördag kväll var det gott om alkoholpåverkadde människor ute på gatorna. Plötsligt skulle alla prata med mig. Den ende nyktre personen som vågade tilltala mig var en tysk som åkt motorcykel till Ribø för att dricka en kopp kaffe.

Tältade vid en liten bondgård efter att ha dragit kajaken 32 km.

Alla lever inte i Stockholm
2001-05-13

Talade lite med bonden på morgonen. Han föddes på gården 1935 och hade bott där sedan dess. Hans mor som bott på gården hela sitt liv dog för ett par månader sedan. Nu bodde han där själv med sina åtta kor och en katt. Finns sådant fortfarande?

Gått 20 landmil
2001-05-18

Av en massa olika anledningar har jag nu gått hela vägen från Vidå sluse vid Højer på sydvästligaste Jylland till Struer i Limfjorden. Det blev 205 km och tog totalt åtta dagar, varav jag vilade två. Om jag trodde att det hjälpte skulle jag slänga innersulorna till mina gympadojjor och ersätta dem med "wunderbaums".

Den fjärde dagen var fötterna ganska sargade, så när jag hittade ett matställe där man fick äta så mycket man ville för 45 Dkr tog jag en paus på två dygn. Tyvärr fick man bara stanna på restaurangen två timmar åt gången...

Att dra kajaken på vagnen fungerar bra. För att inte få kajaken i svängning vickar jag ganska markant på höfterna och eftersom jag drar den går jag något framåtböjd. Jag tror att det ser ganska elegant ut... Sedan jag fick problem med blåsor på ena foten och andra benets hälsena, blev min gångstil ytterligare förskönad. Jag tror John Cleese hade varit imponerad.

När det gäller hälseneproblemen var det än en gång bra att vara sjukgymnast.

Utöver att jag höll på att bli inasfalterad, har blivit utsatt för eldöverfall när jag råkade hamna i en militärövning och vid ett flertal tillfällen varit nära att blåsa av vägen p.g.a. kraftiga västliga vindar har det inte hänt något speciellt.

Jag kommer inte att paddla runt "mössan" på Jylland, utan jag paddlar österut genom Limfjorden.

Konstraster
2001-05-19

Det var kuling och alltså vilodag.

Det har blivit en resa med mycket stora kontraster. Efter att ha dragit kajaken i drygt en vecka under mycket olika, men alltid fysiskt jobbiga förhållanden, var jag plötsligt hembjuden till Tage och Ulla Øe (medlemmar i Struers kajakklubb) och intog en delikat måltid vid ett bord med dukar, servetter och trevligt sällskap. Det var stor skillnad mot att huttrande stå vid vägkanten i regn och sleva i sig en burk med vita bönor under tiden som lastbilarna brummade förbi.

På tidigare kajakfärder har jag funnit ett nöje i att paddla långt och länge. Det gör jag fortfarande, men mycket mindre än tidigare. De plötsliga kontrasterna, alla oväntade vändningar i tillvaron och möten med människor är saker jag uppskattar mer och mer.

Möten
2001-05-20

Det vore orimligt att här i dagboken nämna alla människor jag möter, men det vore ännu mer orimligt att inte nämna bröderna Arne och Ove Høyer. De var med och startade Struer kajakklubb 1941 och de paddlar fortfarande. Ove har precis som jag gjort amfibiska färder, så vi hade en del att prata om. 1995 paddlade Ove 7 000 kilometer. Det är mycket på ett år, speciellt om man är sextionio år gammal (ung!). Arne tog silver i 500 meter stafett på OS i Rom 1960. Han berättade lite om det och han var mycket stolt över att han höll jämnt med Gert Fredriksson. Vi pratade om olika saker, men bland annat kommenterade han att det alltid är ont om kajakplatser i klubben (det är alltid samma problem i alla kajakklubbar: inaktiva medlemmars kajaker tar upp plats så att nya aktiva medlemmar inte har möjlighet att förvara sina kajaker). Arne sade att på 40-talet var det inget problem: "...då lade vi alla dammiga kajaker på majbrasan...".

På förmiddagen var det sol och ganska lugn vind. På eftermiddagen var det kulingvarning på västra Östersjön, Kattegat och Skagerak. Eftersom jag pratade med alla som kom ned till klubben kom jag inte iväg förrän vid halv ett. Det började blåsa kraftigt snett framifrån, så jag gjorde som medlemmarna i klubben gjorde i sina motionskajaker: kröp nära land. När jag senare fick medvind gjorde jag som man gör om man har en VKV Seagull Offshore: surfade! På kvällen då jag kom till Nykøbing M sade en seglare att det blåst 10-12 m/s.

Under hela eftermiddagen skrattade jag till och från högt då jag tänkte på Ove eller Arne. Jag hoppas jag är lika vital om 40 år!

Då jag studerade till sjukgymnast / fysioterapeut läste vi att det enligt undersökningar finns många sjuttioåringar som har bättre kondition än värnpliktiga i Sverige. Fysisk form är en färskvara som inte kan köpas för pengar. Det kräver en egen insats, men det ger mycket tillbaka. Ett längre och friskare liv till exempel.

Var är vattnet?
2001-05-22

Det är bara på ytan det ser ut som om det finns vatten här i Danmark..

Mellan Løgstør och Aalborg var det strömt och fullständigt sanslöst långgrunt. Lyckligtvis markeras ibland grunden av måsar som står på sanden, ofta flera hundra meter, ibland flera kilometer från land. Stora ytor (flera kvadratmil) är det bara en halvmeter djupt! Kajaken behöver ju inte så mycket vatten, men paddeln gör det. För att slippa skotta sand med paddeln följde jag farleden och den slingrade sig fram i sicksack. Helt otroligt. Jag kände mig som en segelbåt på kryss. Att de stora fartygen klarar de snäva svängarna är verkligen beundransvärt.

Jag kom till Aalborg på eftermiddagen. Fysiskt var jag trött, men jag hade lite mental energi över, så jag gick på Marinmuseum. Där fanns det bland annat stridsvagnar och en helikopter, men ingen kajak (?!).

Jag tältade vid kajakklubben. Den är belägen mellan två roddklubbar, den ena för damer och den andra för herrar (!). På kajakklubben var det myllrande aktivitet och som vanligt var jag mycket välkommen. Det är skönt att duscha och kul att snacka lite med folk.

Aalborg till Jyllands östkust
2001-05-23

Det skulle blåsa medvind ca 5-8 m/s enligt meteorologerna. Det verkade som om det blåste betydligt mer än så i byarna, dessutom var strömmen i samma riktning. Under en minut satte jag på min Garmin GPS och studerade hastighetsmätaren. Den pendlade mellan 6.8 och 8.2 km/h. Det är en ganska bra fart om man paddlar långfärd, men under tiden som jag mätte paddlade jag inte. Rejäl medvind alltså, långt över prognosen på 5-8 m/s

I Hals vid Jyllands östkust såg jag en vindmätare, nålen flög upp till 15 m/s i byarna. Det var alltså nästan kuling. Det hade meteorologerna missat helt

Jag hade redan bestämt mig för att ta färjan mellan Fredrikshamn och Göteborg istället för att göra den 38 km långa överfarten från Læsø till Sverige. Att den här vinden kom utan att meteorologerna hade varnat om det gjorde att jag tyckte det var ett mycket bra beslut.

Avslutade dagen med att dra kajaken på vagnen 20 km norrut i riktning mot Fredrikshamn.

Göteborg-Trondheim

Fortsatte gå
2001-05-24

Linkade 38 km med min 85 kilo tunga farkost och tog färjan till Göteborg. Min ursprungliga plan var naturligtvis att paddla över, men med de senaste dagarnas helt felaktiga väderleksprognoser vågade jag inte lita på prognoserna inför en sådan lång överfart.

Göteborg
2001-05-25

Träffade min barndomskamrat Fredrik Stark. Alltid när jag träffar honom händer det något speciellt. Ett dygn efter min ankomst hade han blivit pappa. Fixade och flanerade i Göteborg.

Sällskap
2001-05-26

Paddlade norrut från Göteborg tillsammans med Klaus Esser. Klaus hoppades på att kunna följa med till norska gränsen.

Vi kände inte varandra mycket då vi startade. På kvällen såg jag att han hade sytt i sitt Hillebergtält (vissa saker gör man bara inte..) Jag blev fundersam över vad det var för galning jag hade slagit ihop mig med. När jag framförde mina funderingar över hur orimligt det är att sy i ett Hillebergtält skyllde han dessutom på sin fru! Det visade sig lyckligtvis senare att jag inte kunde hittat en bättre färdkamrat. Han var dessutom kock! Det blev Italiensk vecka och jag har nu lärt mig att man kan äta GOD mat när man paddlar!

Gnetigt
2001-05-27

SMHI förutspådde västlig vind 9-13 m/s. Det var gnetigt.

Också gnetigt...
2001-05-28

SMHI rapporterade västlig vind 7-12 m/s. Det blev gnetigt som igår, dessutom regn. Vi gjorde en kort paus på kajakcentret Orust Kajak. Thomas och Martin på Orust kajak brukar fixa det mesta till det bästa, så också denna gång: när vi kom ut ur huset var himlen helt blå och vinden hade mojnat. Hur det gick till förstår jag inte.

Klaus hade tidigare på dagen bestämt sig för att avbryta sin färd till eftermiddagen. Den hårda vinden från havet hade gjort att vi inte kom så långt per dag som vi hoppats på och Klaus insåg att det var orealistiskt att han skulle hinna till norska gränsen. Vädret var nu mycket bättre och Klaus ändrade sig och fortsatte. Vi paddlade raka spåret förbi Lysekil. Reflekterande dyning mot vackra klippor.

Regn och motvind
2001-05-29

Vi rev tältet och packade kajakerna i regn. Efter sju timmar med ihållande regn blev det uppehåll men den enerverande sneda motvinden var kvar, den här dagen från land som omväxling. Vi paddlade 12 timmar för att Klaus skulle hinna till norska gränsen dagen efter. Vi lyckades avverka 73 kilometer.

Norge
2001-05-30

På eftermiddagen skiljdes våra vägar. Klaus paddlade nordost mot Svinesundsbron och jag nordväst mot Oslofjorden.

Oslofjorden
2001-05-31

Paddlade över Oslofjorden. Kulingvarning för i morgon eftermiddag.

Kulingen uteblev
2001-06-01

Startade i motvind. Klockan 11 ökade vinden, jag gick upp på land eftersom jag trodde kulingen var på ingående. Efter några timmar lugnade det sig lite, men enligt radion skulle det fortfarande komma kraftiga vindar. Avvaktade, till slut i perfekt paddelväder. Det kändes fånigt.

Motvind 
2001-06-02

Ännu en lång dag i motvind, men sol.

Språk
2001-06-04

Sol och kraftig solgångsbris. Surfade på vågen efter en segelbåt i 45 minuter. Kul som omväxling, men väldigt jobbigt. Med tom kajak är det mycket, mycket lättare.

På kvällen var det hopplöst att hitta en tältplats. På de platser där det inte var branta klippor fanns det hus. Plötsligt såg jag några kajaker på en brygga, så jag paddlade dit. En man förklarade vägen till en mycket bra tältplats. Konversationen blev lite konstig, han försökte prata svenska och jag försökte prata norska.

Det är nu drygt 50 dagar sedan jag hade skäggstubb.

Passerat Kristiansand 
2001-06-07

Det har varit en period med mycket sol och ganska mycket vind. Jag har ofta fått ligga på land och avvakta tills vinden lugnat sig. Solen skyms sedan igår kväll av regn, vinden verkar vara kvar.

Jag sätter på min mobiltelefon 5-10 minuter varje kväll för att ta emot eventuella meddelanden. Om det finns täckning brukar meddelanden komma inom en minut, men igår kom det in två meddelanden som skickats den 1:a Juni. Konstigt och opålitligt. Jag undrar hur många som försvinner helt.

2001-06-08

I regn och motvind, senare ökande till kuling, passerade jag igår flera stränder vid Mandal. Till sist hittade jag en vindskyddad strand där jag drog upp kajaken högt och satte upp tältet.

Kulingen skulle avta mot idag eftermiddag, så jag började paddla på eftermiddagen. Jag hade hittat en mycket skyddad lägerplats, så därifrån gick det inte att göra en vettig bedömning av vindstyrkan. Det blåste fortsatt mycket, jag kröp mellan öarna i motvinden, men gav upp efter 5 km. Gick upp på land och lyssnade på en ny prognos. Nu trodde de att kulingen skulle avta till natten.

Efter att nu lyssnat på de norska väderprognoserna i en vecka inser jag att det verkar råda ett kroniskt tillstånd av intermittent kuling i hela Norge.

Det är inte helt lätt att hänga med i väderleksrapporterna, meteorologerna verkar ha ett förflutet som fotbollskommentatorer, de pratar fort.

Lindesnes
2001-06-09

Passerade Norges sydligaste punkt. Äntligen på väg norrut igen!

Lista
2001-06-10

Rundade fyren Lista precis innan vindarna inför nästa kuling började härja.

Fortsatt kuling
2001-06-11

Vid ett samtal med en man berättade jag att det blåste och regnade mycket då jag paddlade längs svenska ostkusten i april. Han svarade: "blåste, det kan väl inte blåsa i den lilla bukten?". Han menade alltså Östersjön.

Det kan definitivt blåsa på Östersjön, men det brukar inte blåsa mycket lika ofta eller lika länge som det uppenbarligen kan göra här.

Paddlade, som jag gjort den sista tiden, en stund på morgonen och en stund på kvällen. På dagarna brukar det vara kuling med västliga inslag. Det finns inga öar som bryter sönder dyningen innan den reflekteras mot branta klippor. Det går nu väldigt långsamt framåt.

Rullstensstrand
2001-06-12

Tältade på en rullstenstrand omgiven av höga berg. Stora kantiga klippblock låg lite här och där. Vackert och dramatiskt landskap. Några måsar seglade likt örnar på uppvindarna vid stupen. Paddlade inte, för mycket motvind även på morgonen och kvällen.

Egersund
2001-06-13

Vaknade till larmet kl 03:00 och packade ihop. Kom till hamnen i Egersund i kraftigt ökande motvind. Flera segel- och motorbåtar som tyckte det blåste för mycket kom in strax efteråt.

Dagen efter skulle det blåsa 12 m/s från nordväst. Kusten upp till Stavanger är grund och helt oskyddad. Jag har blivit varnad för den av nästan alla jag pratat med sedan jag passerade Oslofjorden. Jag hade också blivit varnad för Lindenes och Lista, men det är kortare passager, så de uddarna lyckades jag sprinta förbi mellan kulingarna.

Jag tycker inte om att vara inblåst, så jag bestämde mig för att dra kajaken med vagn. Jag var egentligen inte så väldigt begeistrad, mina fötter hade precis börjat se ut som de gjorde innan mina promenader på totalt 273 km i Danmark.

Jag blev erbjuden skjuts av tre finnar på en motorbåt. De var på väg till Island och eventuellt till Grönland. Jag tackade ja, lite artificiell medvind var mycket välkommen. Det hade varit motvind i nästan 20 dagar, ända sedan Göteborg. Jag har i stort sett ingen erfarenhet från andra båtar än kajaker så det skulle bli mycket intressant att se hur det fungerar ombord. Det är också mycket intressant att tala med andra som gör långa färder, trots att vi har så olika farkoster har vi många gemensamma bekymmer och upplevelser.

Stavanger
2001-06-14

Vi startade tidigt. Jag blev väldigt sjösjuk men lärde mig ändå mycket. Vi anlände till Stavanger på förmiddagen. Fin stad med många gamla hus. Jag blev erbjuden skjuts vidare nästan ända till Bergen, där skulle de vika av till Island. Av för mig okänd anledning tackade jag nej och fortsatte på kvällen att gneta mig fram i motvinden.

Haugesund
2001-06-16

Hade ett intressant samtal med ett svenskt par som seglat till och från Shetlandsöarna.

Träffade därefter åter finnarna med motorbåten! De hade haft, och hade fortfarande en del problem med båten. Jag kom mitt i reparationerna. Trots det dukade de direkt fram mackor och dryck. Sanslöst hyggliga och omtänksamma. De konstaterade att jag tydligen är snabbare än dem...

På båten föregick livlig SMS-kontakt med Finland. Jag kommenterade att det är en intressant kommunikationsform. Den ene svarade sävligt med sin finska accent: "...joo...det är braaa...man behöver inte praataa..."

Bodde på kajak-klubben i Haugesund ett par dagar och hade det mycket bra. Skönt att slappa och snacka med folk. Blev bl.a. hembjuden och tagen på "sightseeing". Fin stad med många gamla trähus. Lånade en rakapparat av en entusiastisk ägare till en likadan kajak som jag har. Skönt att skala av 70 dagars "skäggstubb". Det är verkligen otroligt hur väl mottagen man kan bli.

Passerat Stadlandet
2001-06-28

Sedan Haugesund har det varit motvind nästan varje dag, men vinden har inte varit så väldigt stark och jag har därför kommit bra framåt.

På midsommarafton körde en motorbåt upp till kajaken. Två män utan karta eller sjökort, men med varsin öl, frågade efter vägen. Jag förklarade vägen och de for iväg. I motsatt riktning.

Förare till motorbåtar upphör aldrig att förvåna och förskräcka. Som alltid finns det lyckligtvis undantag, men de dåliga exemplen är tyvärr många. Att köra sin motorbåt i full fart rakt mot en kajak, antingen p.g.a. dålig uppsikt eller av nyfikenhet, är lika omdömeslöst som att rikta ett skarpladdat vapen mot någon och sedan säga: "jag såg inte att det var någon där!" eller: "jag tittade bara genom kikarsiktet för att se bättre, det var inte meningen att skrämma någon!". Dessutom är ofta omdömet omvänt proportionellt mot antalet hästkrafter i båten de framför. Det är fegt och märkligt att ansvariga politiker inte vågar engagera sig. På land krävs det körkort, men på vattnet krävs det bara pengar.

I mina hemmavatten i Vaxholm blev en roddare förra sommaren nästan slaktad av en motorbåt. Roddbåten blev mosad. Lyckligtvis klarade sig roddaren utan bestående fysiska skador, men av den anledningen var polisen helt ointresserad av händelsen. För ett par år sedan blev en tysk som paddlat från Tyskland till Stockholm klämd och allvarligt skadad av en onykter motorbåtsförare i Hammarbyslussen. Antagligen finns många fler incidenter.

Varje gång jag kliver ut ur en matbutik funderar jag på om jag blivit lurad eller om det verkligen kostar så mycket. Enligt nyheterna på norska radion är matpriserna 62% högre än genomsnittet i EU.

Vädret i Norge är ett kapitel för sig. Det kan blåsa från alla håll samtidigt och regna från en himmel utan regnmoln.

Passerade Stadlandet igår. Till en början var det liten dyning och nästan vindstilla. Sedan skrämmande förhållanden.

2001-07-01

Jag har sedan Haugesund de flesta dagarna suttit i kajaken i tolv timmar i sträck. Jag orkar därför inte skriva dagbok lika ofta som tidigare.

Det har ofta varit vältrafikerat, strömt, dimma, regn, plötsligt ökande vindar, snabbt skiftande vindriktning och en massa andra faktorer som kräver stor uppmärksamhet.

När det inte är dimma eller regn ser jag då och då berg med snöfläckar kring topparna, havsörnar eller tumlare.

Jag stannade ett tag hos Oddbjørn Hjelen i Aure, en plats där jag tidigare bott och arbetat. Aure ligger ett par mil nordost om Kristiansund.

Det finns stunder i kajaken jag ogärna återupplever genom att tänka på dem eller skriva ned dem. Jag tänker istället ofta på de människor jag träffat under min färd, nu senast familjen Hjelen där jag blev mött som en familjemedlem.

Sällskap
2001-07-04

Mina paddelkamrater hemifrån, Leif Hansson och Johan Norberg, anslöt för att paddla med ett tag. Øddbjørn följde med första dagen, han blev tyvärr den ende i Aure jag lyckades inspirera till att skaffa en kajak.

Johan ställer väsentligen högre krav på maten än jag, det blev därför färsk fisk med potatis flera gånger till middag. En dag fick vi några nyfångade krabbor av en familj. Mannen var imponerad av min färd, men minst lika imponerad av att en så gammal man som Johan kunde vara ute och paddla (Johan är 54..). Leif och jag passade de följande dagarna på att ofta påminna Johan om detta.

Utrustningen
2001-07-10

Utrustningen jag har med mig har jag valt utifrån erfarenhet och bedömningar. Ett undantag är kommuniktionsutrustningen som dagboken tillkommer genom. GEAB:s personal i butiken på Sveavägen vid Hötorget i Stockholm blev mycket intresserad och engagerad i mitt kommunikationsbehov och rekommenderade utrustning som har fungerat mycket bra. Jag läser inte inkommande mail mobilt eftersom jag inte orkar pilla med det. Jag har också en satelittelefon från Telia Mobile. Den har jag redan fått användning för, bland annat då jag tältade i en vik inuti ett hästskoformat berg.

Kläderna är mycket bra. Tidigare använde jag tre olika jackor beroende på väder. Nu använder jag bara min Arcteryxjacka, den täcker alla mina behov oavsett väder. Mitt Snap Dragon kapell sluter absolut helt tätt mot sargkanten. Delanabyxorna jag har närmast kroppen är sanslöst bra. Jag håller dem torra tack vare att varken Arcteryxjackan eller Snap Dragonkapellet släpper in något vatten. Jag skyddar dem mot kondens med hjälp av ett par vind- och vattenskyddande byxor från Sasquatch. Mina paddelhandskar i hypalongummi från Snap Dragon är mycket bra då temperaturen är under +10 grader. Innan avfärd paddlade jag vid ett tillfälle i 4.5 timmar då det var -12 grader med perfekt komforttemperatur på händerna tack vare dessa handskar.

Min marmotjacka i sovsäcksmaterial använder jag dagligen, både som värmeplagg och huvudkudde.

Mitt kök, Optimus Nova, har alltid fungerat problemfritt.

Jag är fullständigt nöjd med mitt Hillebergtält. Det är så litet att jag alltid hittat en plats att sätta upp det på, men ändå tillräckligt stort för mig och alla prylar. Ventilationen är mycket bra.

Schweizerkniven använder jag dagligen till allt möjligt. Min Matrix pannlampa från Princeton Tec använder jag nu sällan eftersom det är ljust på nätterna, men de första 85 dagarna använde jag den alltid. Tack vare långlivade lithiumbatterier från Energizer har jag bara bytt batterierna en gång sedan avfärden.

Då jag sitter i kajaken har jag förutom bröd, kex, choklad, frukt och grönsaker ätit en hel del havregrynbars med nötter och torkad frukt.

Trondheim-Bodö

Åter ensam
2001-07-12

En dag med otroligt väder: svag medvind och sol. Kan bara minnas en sådan dag sedan jag var i Danmark. Johan och Leif tog Hurtigruten för att paddla norröver och ansluta till www.askr.no. Åskväder på kvällen.

Passerat Rörvik
2001-07-13

Paddlade i tio timmar, varav det ösregnade i tre timmar och regnade i två. Satt under en brygga under tiden som det åskade.

Jag har nu paddlat och dragit min kajak med vagn drygt 300 mil.

Regn och vind
2001-07-14

Vilodag eftersom jag tyckte att det var för mycket väder. Gick ett par timmar i regn och vind för att köpa mat. Fördelen med det vädret är att det då inte är fullt med knott som kravlar runt och äter i mitt ansikte. Lyssnade en del på radio, tyvärr fick jag bara in en kanal och på kvällen var det repris från eftermiddagen. Enligt meteorologerna blir det framöver en hel del kuling

Hål i ett fjäll
2001-07-15

Gick upp på fjället Torghatten strax söder om Brønnøysund för att se hålet som går rakt genom fjället. Märkligt.

Andra paddlare
2001-07-16

Träffade en grupp på 11 paddlare, de flesta från Tromsø. Paddlade ihop ett par timmar tills de slog läger.

Havsutter
2001-07-17

Såg en havsutter på nära håll och en glaciär på långt håll. Gnetig motind.

En dag i tältet
2001-07-18

Enligt prognosen skulle det bli 12 m/s ökande till 15 m/s rak motvind. Låg och vilade i tältet. En mink simmade förbi.

Det blåste, men irriterande nog blev vinden inte så kraftig som den var igår då jag slutade paddla. Alltså kunde jag ha paddlat. Svårt att bedöma hur mycket det blåste, det låg ett berg i vägen. Kulingvarning även för morgondagen.

Försökte lura motvinden genom att paddla på natten, startade 23.00. Det hjälpte inte, slutade 08.30 då det blåste alltför mycket. Undrar om det går att lura den eviga motvinden genom att paddla baklänges?

En butik
2001-07-19

Gick en timme i duggregn för att handla. På ön där jag tältade bor det 130 personer året runt, på sommaren 200. I butiken var jag var ensam kund, men det fanns en beredskap för en större anstormning av kunder: det fanns sex kundvagnar och fem korgar. Prislapparna var handskrivna!

En bonde klagade över att det inte går att skörda gräset till silon, det är för blött på grund av att det regnat så mycket.

Är nu ett par mil söder om Mo i Rana.

Nordlig kuling
2001-07-20

+10 grader och kontinuerligt regn. Meteorologerna förutspådde nordlig kuling 15m/s. Ännu en dag i tältet.

Stannar i tältet
2001-07-21

Tidigt på morgonen blåste det 12 respektive 13 m/s nordligt vid fyrarna utanför. Jag stannar i tältet. Himlen klarnade delvis upp under dagen. Vaknade vid 23.00 efter ett par timmars sömn, vinden hade lugnat sig en del. Packade ihop sakerna direkt.

Polcirkeln
2001-07-22

Sjösatte kajaken en kvart efter midnatt. Paddlade över (under / genom?) polcirkeln på förmiddagen. Blå himmel och väldigt varmt. Otroligt med dessa snabba växlingar i vädret

Räktrålare
2001-07-23

Sjösatte kajaken 06:00 och paddlade förbi ett par glaciärer som skymtade bakom några bergstoppar. Efter fyra timmar i nästan bleke paddlade jag upp till en fiskebåt för att fråga om det fanns någon matbutik i närheten. Jag blev genast bjuden ombord. Jag ville helst paddla vidare eftersom det nästan aldrig är så bra vindförhållanden som det var då, men de stod på sig och verkade väldigt hyggliga så jag förtöjde kajaken och klev upp. Helt plötsligt satt jag då på en femtio år gammal räktrålare och blev serverad mat i stora lass!

Paddlade vidare efter en och en halv timme ombord. Det började regna och blåsa svag medvind. Senare ökade vinden lite lagom. Klev iland 19:30. Om jag minns rätt var detta den sjunde dagen med medvind sedan Göteborg.

Bodö
2001-07-24

Gnetade i sned motvind in till Bodö där jag hade det mycket trevligt tack vare medlemarna i Bodö kajakklubb.

Bodö-Kirkenes

Folda
2001-07-25

Lämnade Bodø i understundom kraftig medvind på eftermiddagen. Blåste över Folda i mycket svåra vågförhållanden.

För mycket medvind!
2001-07-26

Stannade på land pga för kraftig medvind. Träffade ett par i segelbåt som i våras seglade från svenska-norska gränsen till Bodø. Vinden lugnade sig mot kvällen. Sjösatte och paddlade till tidig morgon.

2001-07-27

Sov större delen av dagen. Paddlade ett par kilometer på kvällen men gick upp på land efter ett par kilometer då det kom alltför kraftiga kastvindar nedför fjällen. Träffade en svensk kille som är i Norge och rensar fisk.

Nattpaddling igen
2001-07-28

Vaknade tidigt. Medvind, men tyvärr för kraftig i kombination med övriga förhållanden. Planerade att stanna på land, men vinden lugnade sig oväntat mot kvällen, så jag sjösatte och paddlade hela natten. Kom över Vestfjorden och tältade i höjd med Narvik. Somnade utan större problem efter att ha varit vaken i 29 timmar.

Min dygnsrytm
2001-07-29

Vädret är mycket svårt. Det är lättare att ändra på dygnsrytmen än på vädret. För att komma framåt paddlar jag när det går att paddla och sover när det inte går att paddla. Jag är så anpassad efter detta att jag nu vaknar mitt i natten om vinden tystnar. Jag packar genast ihop när det händer. De senaste dygnen har min dygnsrytm varit så här:

  • Sov 6 tim
  • Vaken 21 tim
  • Sov 12 tim
  • Vaken 8 tim
  • Sov 3 tim
  • Vaken 29 tim
  • Sov 6 tim

Sällskap
2001-07-30

Lars Oven Pettersen från "ASKR crew" (www.askr.no) anslöt för att paddla med ett par dagar.

Enligt meteorologerna skulle det bli skiftande bris. Vår uppfattning var att det istället blåste 10-12 m/s då och då, men det var medvind och inte så väldigt stora vatten så det fungerade bra. Slog upp tältet på ön Andörja öster om Harstad.

Vindar kring 20 m/s
2001-07-31

Det blåser mycket idag och i morgon skall det blåsa ännu mer: stark kuling (stark kuling är mer än styv kuling). Lite norr om oss skall det bli liten storm. Regnar gör det hela tiden. I morgon skall det snöa på bergstopparna över ca 800m. Vi stannar i tältet och snackar istället, bland annat om Lars skidvandring från öst till väst över Grönland förra året.

På kvällen ordnade Lars landtransport hem, efter att ha hört långtidsprognosen var det uppenbart att det inte skulle gå att paddla de närmaste dagarna.

Fortsatt hårda vindar
2001-08-01

Ligger i tältet och lyssnar på radio. Flera färjor är inställd p.g.a. för svåra förhållanden. Vinden skall lugna sig någon dag till helgen, men sedan kommer nästa lågtryck.

Vid ett kort uppehåll i det intensiva regnet kikar jag ut och ser att det har snöat på fjälltopparna.

Fortfarande inblåst
2001-08-02

Ännu en dag i tältet. Det regnade inte, som tidigare dagar, precis hela tiden.

Paddlade vidare
2001-08-03

Paddlade förbi snöklädda fjälltoppar. Såg två ovanligt stora havsörnar.

Tromsö
2001-08-04

Startade mitt på dagen och anlände till Tromsö efter midnatt. Regn och motvind som vanligt. Talade med en man som sade att det här i trakten regnat 28 dagar i juli. Det stämmer väldigt bra med min egen upplevelse.

Lämnade Tromsö
2001-08-08

Lämnade Tromsö efter fyra dagar med övervägande sol, värme och svaga vindar. Träffade en massa trevliga medlemmar i kajakklubbarna, besökte polarmuseet och det norske meteorologiske institut. Talade med folk som seglat från (och till) Svalbard. Lyckades komma med på en briefing om valar som var ämnad till folk som skulle åka med ett forskningsfartyg till östgrönland.

Musslor
2001-08-12

En kort dag i kajaken, gick upp på en plats allt för vacker att passera. Åt blåbär till för- och efterrätt. Huvudrätt blev ris med blåmusslor kokta med vitlök. Gott som omväxling till min vanligen mycket simplare mat. Varken mygg, knott eller regn!! Såg några renar.

SMS
2001-08-13

Jag har under min färd lärt mig en hel del, bland annat om textmeddelanden (SMS) på mobiltelefonen...

Från Sverige måste SMS till mig skickas till "070...", alltså utan "+46". Jag antar att det då innebär att om någon använder mobiltelefonens "svara"-funktion, sänds det SMS:et till "+46..." och försvinner således i cyberspace. Från Norge måste de skickas till "+46...".

När jag ringer inom Norge behöver jag inte slå "+47" först, det måste jag däremot om jag skickar SMS till en norsk mobiltelefon. Innan jag kom fram till det har jag tyvärr sänt en del SMS som inte kommit fram.

Är i höjd med Hammerfest.

427 mil...
2001-08-15

Väderleksprognosen är >20 m/s. Eftersom det inte finns öar som bryter sönder vågorna här uppe kommer atlantvågorna studsa mot strandlinjens branta klippor i flera dagar. Istället för att ligga i tältet i flera dygn och invänta paddelbart väder improviserar jag ännu en gång. Vägarna är smala och mycket branta. Det går inte att säkert veta om något är omöjligt innan man försökt, så..

Har dragit kajaken på min VKV-vagn 30 km över Porsangerhalvön och därefter paddlat över Porsangerfjorden. Ganska kuperad sträcka jag gick, men skönt att sträcka på benen. Vacker fjällnatur med kalfjäll.

Jag hoppas jag inte orsakar någon bilolycka, många bilister jag möter vrider nacken nästan 180 grader!

Är nu i Norges nordligaste fylke/län, Finnmark. På lokalradion spelade de lite "samisk pop". Faktiskt ganska bra.

Har nu paddlat och dragit min kajak på vagn totalt 427 mil.

Varmt och delvis sol
2001-08-16

Dragit kajaken uppför Börselvsfjället mellan Porsanger och Laksefjorden. Bitvis mycket brant. I det brantaste partiet orkade jag bara gå 10 meter mellan pauserna. Måste luta mig väldigt mycket framåt för att min tungt lastade kajak inte skall rulla bakåt. Vackert och varierande landskap. Till en början vita kalkstensklippor, sedan knotiga fjällbjörkar och buskar, sedan myrar, små sjöar och till sist ett kargt kalfjäll med en massa sten och grus.

Regn igen
2001-08-17

Drog kajaken i duggregn som ökade till regn. Satte upp tältet på eftermiddagen eftersom det skulle bli kuling och åskväder. Mycket kargt landskap, sten, grus, låga träd och buskar. En och annan laxälv.

Regn och kuling
2001-08-18

Jag befinner mig nu åter i ett lågtryck där det blåser mycket. På kusten blåser det mellan styv kuling och stark kuling, ute på fiskebankarna skall det eventuellt bli liten storm.

Vinden rycker och sliter i både mig och kajaken, men det går för det mesta bra att gå ändå. Träd eller fjäll dämpar de kraftigaste vindbyarna någorlunda. Värre var det när jag gick längs den danska västkusten i kuling, då höll jag på att blåsa av vägen flera gånger.

Påbörjade på kvällen bestigningen av fjället mellan Laksefjorden och Tanafjorden. Naturen är fortfarande väldigt vacker, trots att det regnar horisontellt.

Gått drygt 19 mil på 6 dagar
2001-08-21

Vaknade till klarblå himmel och värme. Sanslöst med dessa snabba växlingar i vädret! Då det regnade och blåste som värst var det bara +6 grader, den här dagen måste det varit kring 20 grader mitt på dagen.

Kom fram till Varangerfjorden sent på kvällen. På kvällen innan jag kröp in i tältet noterade jag att fukt på tältet frusit till mjuk is.

De sista 6 dagarna har jag dragit den nästan 100 kilo tunga kajaken drygt 19 mil på slingriga och oerhört kuperade fjällvägar. Det har gått fortare än jag trodde, det beror antagligen på att jag drygt halva sträckan har gått i en så oerhört bra fotbeklädnad för långa vandringar på asfalt: seglarstövlar..

Landskapet har varit otroligt vackert. Det har varit väldigt intressant och omväxlande att komma upp och se kalfjället här i Finnmark. I Tana blev landskapet till min stora förvåning ganska likt Danmark, i kontrast till de sista dagarnas berg, sten och grus var där en massa sand.

Varangerfjorden
2001-08-22

Efter frostnatten vaknade jag åter till en klarblå himmel och lyckligtvis begynnande värme.

Paddlade ut på en fullständigt vindstilla Varangerfjord, inte förrän på eftermiddagen blev det motvind och havsdyning.

Kirkenes
2001-08-24

Inväntade på morgonen att en kuling skulle lugna sig något och gav mig sedan iväg. Surfade med ibland smått brytande sjö bakifrån och havsdyning från sidan. Kom till Kirkenes på kvällen.

Finland

2001-08-28

Har gått från Kirkenes och via Neiden över gränsen in till Finland. Sol och varmt idag.

Det skall bli intressant att se hur saker och ting fungerar här i Finland, det är ju vissa skillnader mellan våra grannländer. I Danmark får man inte tälta var som helst, däremot är de liberala när det gäller alkohol, tobak och annat. I flera roddklubbar jag besökte rökte vissa medlemmar I klubblokalen! I Norge får man i stort sett tälta var som helst och valar får man jaga i forskningssyfte, däremot är det olagligt att plocka omogna hjortron/multer!

Enare Träsk / Inari
2001-08-31

Innan jag kom hit trodde jag att det eventuellt skulle bli ett problem att jag varken talar samiska eller finska, det har nu visat sig att det inte är något stort problem. Det finns nämligen inte så mycket folk att prata med här!

Efter att ha gått några dagar har jag nu börjat paddla på Enare träsk/Inari. Märkligt att kunna dricka vattnet jag paddlar i och plocka lingon och blåbär sittandes i kajaken!

REAL turmat
2001-09-01

Paddlar fortfarande på Enare. Det finns stora öppna fjärdar men också områden med ett myller av små öar.

Något som den senaste tiden förenklat tillvaron väsentligt är att jag äter REAL turmat

REAL turmat är färdiga rätter som torkats och portionsförpackats i små påsar med orange färg. Man öppnar påsen, häller i varmt vatten, rör om, tillsluter påsen med ett glidlås och väntar i fem minuter. Därefter är maten färdig, enklare kan det inte bli! De finns i flera smaker, alla smakar väldigt bra och magen har inte haft några konstiga reaktioner. Den största av alla fördelar är att om man äter direkt ur påsen blir det inte ens någon disk!

Vattnet i sjöar och bäckar här uppe går att dricka, men ibland sprejar jag det med en flaska från www.aquaattack.com för säkerhetsskull.

Gått 65 mil!
2001-09-03

Jag har nu sedan starten totalt dragit min nästan 100 kilo tunga kajak 650 kilometer till fots med hjälp av min vagn, det är lika långt som normalrutten för de som skidar tvärs över Grönland. I tillägg till det har jag paddlat över 400 mil.

För att komma ned till sjöarna i söder har jag nu investerat i en cykel med ett pris tillpassat min ekonomi (många tror att jag är sponsrad med pengar, men så är det inte). Cykeln kostade mindre än 400 svenska kronor, är drygt 20 år gammal och har inga växlar. Den håller kanske inte så länge, men om den brakar ihop kan jag ju dra kajaken till fots som tidigare.

Eftersom hela systemet är väldigt improviserat cyklar jag väldigt sakta, marginellt fortare än jag går. Det vore inte så bra med ett haveri, t.ex. om kajaken lossnar från cykeln och flyger ut i skogen.

Då jag tidigare drog kajaken till fots lyssnade jag en del på radio. Det mentala utbytet var tämligen begränsat eftersom mina kunskaper i det finska språket tyvärr är obefintliga. Den enda musik jag hört som jag tyckte var bra var någon slags samisk "jojkpop". Idag träffade jag två killar som håller på med sådan musik.

Hur det gentligen var i Norge...
2001-09-05

Eftersom anhöriga och vänner läser det jag skriver här skrev jag aldrig hur svårpaddlat det ofta var i Norge.

Nedför fjällen kom ibland starka fallvindar som ryckte och slet i paddeln. Ute från havet kom ibland regnväder med vindar som ökade från ett par meter per sekund till kuling på ett par sekunder. Vågorna var ibland flera meter höga och kom ofta från flera håll samtidigt. Vid ett tillfälle kom vågor orsakade av vinden samtidigt från två olika håll och dyning från havet från ett tredje håll. Havsdyningen studsade mot branta klippor och blandades med de andra vågorna. I tillägg till det infernot som dessa vågor skapade kom ytterligare vågor från förbipasserande fartyg.

Vid sådana tillfällen påminner vattnets rörelser inte på något sätt om vågor som en stilla sommarkväll skvalpar in mot en badstrand. Det påminner mer om infernot i en kastrull med kokande vatten, men med helt andra dimensioner.

Tidvattnet medför många problem, bland annat strömmar och problem att flytta kajaken mellan land och hav. När jag var i Kirkenes var den lodräta skillnaden melllan hög- och lågvatten 3.7 meter.

Jag har utfört en del reparationer på cykeln. Hur klarade sig folk innan det fanns silvertape och ett multiverktyg från Victorinox? Eftersom cykeln fortfarande håller ihop fortsätter jag att skramla söderut.

Passerat Sodankylä
2001-09-07

Efter två och ett halvt dygn med ihållande regn har himlen klarnat upp. Jag har nu passerat Sodankylä och befinner mig nu en bra bit söder om Sameland. Fortsätter att cykla med kajaken på släp i sydostlig riktning.

Söder om polcirkeln igen
2001-09-13

Jag har återigen passerat polcirkel, men åt andra hållet. Befinner mig nu vid Suomussalmi, vilket ligger på ungefär samma breddgrad som Skellefteå i Sverige.

Söder om Renland
2001-09-15

Fortsätter att dra kajaken söderut med hjälp av cykeln. Går i uppförsbackarna och bromsar i nedförsbackarna. Landskapet består av stora kullar klädda med skog. Har passerat Kuusamo och Suomussalmi, fortsätter mot Kuhmo. Ser renar varje dag. Jag är nära gränsen mot Ryssland och det finns många monument med mera efter finska vinterkriget.

Kajaken sjösatt!
2001-09-19

Efter att ha dragit den fullastade kajaken med den gamla cykeln i 76 mil över eviga kullar har jag nu sjösatt kajaken i sjön Pielinen. Det ligger i höjd med Örnsköldsvik i Sverige. Efter några dagar med mycket regn har det plötsligt blivit högsommar.

Dag 173
2001-09-26

Jag paddlar på Saimens sjösystem och befinner mig ungefär mitt i finska Karelen. Det är inte någon akut trängsel, igår såg jag två båtar på avstånd men ingen människa. Hösten har anlänt, löven faller av träden och då jag kröp ur tältet i går upptäckte jag att det var frost.

Det är nu nästan ett halvt år sedan jag startade från kanotklubben i Vaxholm.

Fortfarande på Saimen
2001-09-27

Naturen här liknar Stockholms inner- och mellanskärgård. Det är en otrolig mängd med öar och massor med vikar och trånga passager. En väsentlig skillnad är dock att finnarna har den goda smaken att bygga sina sommarhus i diskreta färger och utan att hugga ned några hektar skog runt huset. Många hus syns därför knappt från strandlinjen.

Lågtryck
2001-09-28

De sista dagarna har det kommit korta enstaka regnskurar, men idag blev det mer än så. Det blåser också en del, jag tycks ha en väldigt stor attraktionkraft på lågtryck.

Det börjar bli kallt
2001-09-29

Under ett nät på akterdäck förvarar jag en diskborste. På morgonen hade diskborsten frusit fast i nätet, så det blev manuell diskning istället. Senare under dagen kom det snöblandat regn. Det blåser.

Hav!
2001-10-03

Träffade journalisten Henrik Westermark från Sibbo kajak klubb. Henrik är den bästa journalisten jag någonsin träffat (han hade med sig en hel hög med karelska piroger och wienerbröd!).

Har dragit kajaken på vagnen från Saimen till Virolachti i östra Finska viken. Det blåser sydvästlig kuling och jag fortsätter därför att gå, men nu västerut.

Det har blivit varmare.

Har börjat paddla
2001-10-05

Kulingen har lugnat sig, så jag har nu börjat paddla. Det är motvind men inte så stark.

Ostadigt väder
2001-10-07

Sned medvind idag. Sedan jag började paddla på Enare träsk i Finland är detta den tredje dagen jag paddlat utan att ha motvind. Det har regnat varje dag den sista tiden, men bara små mängder.

Enligt väderprognosen skall det i morgon åter bli kuling. Det ostadiga vädret skall fortsätta i minst tio dagar till.

Passerat Hangö
2001-10-15

Blev för en tid sedan mer eller mindre shanghaiad av kajak-klubben i Sibbo, vilket var mycket trevligt. Det sista halvåret har ju inte varit överdrivet socialt.

Paddlar nu korta dagsetapper, jag ser inte fram emot att börja leva ett liv inomhus.

Passerade Hangö på eftermiddagen. Såg en säl och en havssörn. Inget regn idag. Konstigt.

Mot Åland
2001-10-16

Skärgården ser ut som den utanför Stockholm. Skönt att slippa motorbåtar, de härjar ju lyckligtvis bara på sommaren. Såg tre havsörnar. Fortsätter att paddla mot Åland.

Jag kommer att anlända till Vaxholm en helg. Det blir tidigast 27-28 oktober, men sannolikt senare. Jag kommer att skriva dag och tid här när jag vet.

Åland-Stockholm

Söder om Mariehamn
2001-10-20

Såg den åttonde havsörnen sedan jag passerade Hangö och ännu en säl. Anlände på kvällen till Lågskär, 30 kilometer söder om Mariehamn på Åland.

Paddlat från Åland till Sverige
2001-10-21

Sjösatte kajaken en knapp timme före soluppgången och paddlade ut på havet. Vindens vågor kom från vänster. Mitt ute på Ålands hav är det inte speciellt trångt, ändå tyckte tydligen föraren av en stor motorbåt att det var nödvändigt att köra nära mig i hög fart och skicka in vågor även mot min högra sida. Jag undrar om föraren också tycker att det är lämpligt att köra bil på trottoarer för att titta på fotgängare? Ännu mer absurt är att det på båten stod "Räddnings...", jag såg inte exakt, hade fullt upp att hantera svallvågorna eftersom den körde väldigt nära.

Väldigt mycket trafik, innan jag anlände till Söderarm i Stockholms nordostra skärgård såg jag arton fartyg.

Jag kommer att anlända till Vaxholm kommande lördag (27/10). Återkommer med exakt tid, men det blir ungefär mitt på dagen.

Kommer till Vaxholm klockan 11 på lördag
2001-10-25

På lördag kl 11 anländer jag till Vaxholms kanotklubb vid Eriksö friluftsområde. Det är samma plats jag startade på för drygt 200 dagar sedan. Då jag kommer till bryggan har jag tagit mig runt Sverige, Danmark, Norge och Finland genom att paddla 529 mil, dragit kajaken 77 mil till fots och 76 mil med en gammal cykel. Totalt är det 682 mil.

Sammanfattning

2001-10-26

Färden började den sjunde april då jag lämnade Vaxholms kanotklubb utanför Stockholm och paddlade söderut längs den svenska ostkusten. Det blåste väldigt mycket, för det mesta motvind och det regnade nästan varje dag. På nätterna var det ofta minusgrader.

Det hårda vädret fortsatte med få undantag till sydligaste Sverige. Där trevade jag mig fram några dagar i tät dimma. Efter en kort väntan på lugna vindar paddlade jag över till Danmark. Där följde en period med en hel del sol och en del lugna vindar, men det var också kraftiga åskväder och kuling.

På den helt oskyddade danska västkusten blåste det kuling och jag drog därför kajaken norrut till fots med hjälp av en vagn jag har med mig. Efter 20 mil kom jag till Limfjorden, där paddlade jag österut till Jyllands östkust.

På den svenska sidan blev det åter motvind och regn. Vid Oslofjorden blev det sol men motvinden blev ännu kraftigare, dagtid nästan alltid kuling. Från och med Haugesund i södra Norge blåste det mer sällan kuling motvind, men nästan alltid motvind och dessutom regn de flesta dagarna under resten av min tid i Norge.

Jag gnetade vidare norrut längs den svårpaddlade norska Atlantkusten. Då vädret tillät satt jag ofta 11-13 timmar i sträck i kajaken.

Det var ofta mycket svårt att bedöma hur förhållandena skulle bli, det är så många faktorer att ta hänsyn till. Bedömningarna är viktiga, att paddla är inte som att cykla: man kan inte stanna och kliva av när man paddlar längs branta klippor och Atlantvågor från flera håll kastar kajaken hit o dit. Tidvattenströmmar, enorm havsdyning, kastvindar, fallvindar och uppgrundningar var några faktorer som ofta gjorde livet svårt.

Då jag kom till de allra nordligaste delarna skulle det blåsa storm ute på fiskebankarna i Norra ishavet. Jag paddlade därför inte runt Nordkapp, utan plockade åter fram vagnen och drog min nästan 100 kilo tunga kajak på mycket branta vägar 38 mil över bergen. Via Kirkenes i nordostligaste Norge anlände jag till Enare träsk i Norra Finland. Efter att ha paddlat över den sjön köpte jag en drygt tjugo år gammal oväxlad cykel för 400 kronor som jag använde till att dra kajaken söderut tvärs över de höga åsarna i östra Finland och ned till Saimens sjösystem i söder. Efter att ha paddlat genom Saimen drog jag kajaken till fots ned till östra delen av Finska viken där jag åter sjösatte kajaken i havet och paddlade västerut. Efter att ha lämnat Finlands fastland anlände jag till Åland varifrån jag paddlade över Ålands hav till Stockholms Skärgård.

Det har blåst och regnat oerhört mycket. Kuling har det blåst massor med gånger och vid två tillfällen har det blåst storm (>24 m/s). Jag har inte räknat ihop exakt hur många dagar det har regnat ännu, men det är ungefär 90 dagar.

Till fots har jag dragit kajaken 77 mil och med cykeln drog jag kajaken 76 mil. När jag anländer till Vaxholm på lördag har jag paddlat 529 mil, varav drygt 400 mil i motvind (om jag paddlat åt andra hållet hade jag haft mindre motvind men flera andra nackdelar istället).

Jag har under 200 dagar levt exponerad för naturkrafter som inte går att föreställa sig om man lever ett liv inomhus. Jag har för det mesta lyckats göra korrekta bedömningar av väder, andra omständigheter och min egen förmåga. De fysiska påfrestningarna har varit stora, men försumbara jämfört med de psykiska påfrestningarna.

Naturligtvis har jag lärt mig mycket om väder, paddling och friluftsliv, men jag har också lärt mig mycket annat. Bland annat om beslutsfattande och om mentala strategier för att behålla psyket i bra form.

Jag har sett sanslöst mycket vacker natur och jag har sett sälar, uttrar, minkar, tumlare, rävar, renar, havsörnar och en massa andra fåglar (jag har också sett, och känt tusentals knott, myggor och fästingar).

Jag har inte varit sjuk någon dag (möjligen sjukligt envis).

Framöver kommer jag att hålla några föredrag (jag skall bara titta igenom några tusen bilder först...) Jag funderar också på att skriva en bok om min färd och jag har också funderingar på att hålla kurser i lite olika ämnen, men när jag nu kommer hem skall jag börja med att flytta in i min uthyrda lägenhet och få ordning på en massa saker.

Information om vad jag hittar på framöver kommer på hemsidan, men det kommer att ta tid.

Framme i Vaxholm!
2001-10-27

Den sista dagen i kajaken hade jag för ovanlighetens skull mobiltelefonen tillgänglig. Plötsligt ringde radio P5 och gjorde en direktsänd intervju, jag anlände därför till bryggan i Vaxholm ett par minuter efter beräknad ankomsttid.

Vid bryggan var folksamlingen ännu större än då jag for iväg, detta trots att många i Vaxholmskanotklubb var bortresta. Familj, vänner, reportrar och många jag inte känner, men som följt färden på hemsidan hade samlats för att möta mig. Klubben hade ordnat fika till alla, vilket jag tycker var hyggligt och generöst! Det var väldigt kul att så många kom, men det blev lite omtumlande eftersom jag inte är van vid så mycket folk.

Det är kul att komma hem, men det är också så att min mentala planering har varit väldigt bra och jag har inte på något sätt tröttnat på att paddla. Jag skulle mycket väl kunnat paddla, och njuta av det, ett par veckor till.

Hemma
2001-11-03

Lägenheten jag bor i hade jag hyrt ut omöblerad. Efter att ha varit hemma i en vecka har jag nu äntligen lyckats rota fram och flytta hit det viktigaste av mina ägodelar ur det kaos jag pressade in i min fars garage precis innan avfärden. Jag har också lyckats tvätta och få ordning på det mesta av utrustningen.

Bytet till det här livet är inte lätt. Ibland sitter jag bara och tittar ut genom fönstret och känner mig som jag antar att ett nyfångat djur på zoo känner sig.

Hittills har, eller kommer, min färd att bli uppmärksammad i:

  • TV: ABC-nytt, Rapport, Landet runt
  • Radio: P5
  • Tidningar: DN, Aftonbladet, Expressen, Skärgården, Arbetarbladet, Båtnytt, Utemagasinet och många fler

Runt Skandinavien eller runt Norden?
2001-11-14

Många tycker att jag har paddlat runt Norden och inte runt Skandinavien, andra påstår att bara Finlands norra del tillhör Skandinavien. En del hävdar att Finland inte tillhör Skandinavien överhuvudtaget.

Jag förstår inte vitsen med att diskutera det, men eftersom så många har reagerat tar jag upp det. Innan jag for iväg tittade jag i diverse uppslagsverk. Det står väldigt olika i dem. Norden inkluderar alltid Island och oftast Färöarna. Dessa platser har jag inte tagit mig runt. I Nationalencyklopedin står det om "Skandinavien": "dels samlingsnamn på länderna Sverige, Norge och Danmark, ibland också Finland, dels...."

Paddlat
2001-11-19

Paddlade första gången sedan hemkomsten. Skönt att sitta i kajaken igen!