Hem > Kalender > Medlemstur 2011-03-27 > Turberättelse

Turberättelse

Valkar som svalkar Av: Magnus F, Medlemstur 2011-03-27

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (9) Se alla turer (2060)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 12 km  

Iskanten på Lilla Värtan smälter sakta närmare vår lokal, men än behövs vagnarna. Vi går över isen på Husarviken, inställda på att gå över Lidingöbron och sjösätta på en stenig strand. Att sjösätta på fastlandssidan är svårt på grund av lodräta kajkanter.

..ute på hal is..?

Det prasslar under en pressening på andra sidan ett högt staket. En medlem i båtklubben rustar båten inför säsongen. Eftersom vi paddlar VKV kan vi hoppa över den proceduren.

Den mycket förstående båtägaren hjälper oss glatt att förkorta tiden till sjösättning. Han låser upp grinden och låter oss låna deras förnämliga flytbrygga. En stor eloge till våra bröder på havet i SS Vega!

I stället för att gå över Lidingöbron i kylande vind sjösätter vi i sol och lä. Sen blåser vi iväg mot Fjäderholmarna med vinden i ryggen. Allt går lätt. Undrar hur stark vinden är egentligen? Blir det svårt att paddla hem igen? Men det spelar ingen roll, vi kan inte börja i motvind eftersom det ligger is åt det hållet. Och paddla måste vi ju.

Om det mot förmodan blir för tungt att paddla hem mot vinden löser vi det genom att gå i land och dra kajakerna på vagnarna. Flexibiliteten är maximal, vi är amfibiska.

Kring Fjäderholmarna har vi på tidigare turer sett både säl och havsörn. I dag ser vi bara mindre fåglar och i princip inte en enda båt. Bortsett från en Viking Line med stort sällskap.

Sprattelskvalp

På väg mot Frihamnen gnetar vi oss fram mot kall motvind. Vinden är inte kraftig, men efter säsongsuppehållet är vi inte heller så kraftiga..

Lidingöbron tycks, som vanligt, förflytta sig med samma hastighet och i samma riktning som vi.

Bron i fjärran

I stället för att chansa på att båtägaren fortfarande fixar med båten paddlar vi över till Lidingö och tar sikte på den steniga stranden. Det ligger glittrande is mellan oss och stranden, men fart löser problemet.

Flaken blåser ihop

Iskross

Byte av transportsätt

Under kajakpromenaden över Lidingöbron får vi en bra överblick av isläget. Norr om Tranholmen är det isfritt och från lerbranten innanför Husarvikens mynning är det inte ens 200 meter till iskanten.

Än härskar isen i vikarna

Trots att turen bara är en dryg mil pryds fingrar och händer av blånader, begynnande valkar och brännande spruckna blåsor. Men om några veckor är fingrar och handflator grova som bildäck igen!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 680 (2049)   Nästa   Sista