Hem > Kalender > Y-kurs, del 2 2009-09-11 - 2009-09-13 > Turberättelse

Turberättelse

Ladan-Tskär tur o retur Av: Fredrik M, Y-kurs, del 2 2009-09-11

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (17) Se alla turer (2061)
Dela på:

En något försenad turberättelse som kanske kan pigga upp mitt i vargavintern;-)

11/9 Fredag morgon och väckarklockan ringer på Erstagatan på Söder, studsar upp ur sängen med tanken att äntligen ska jag få komma ut i skärgården. Efter en rejäl frukost och med packningen på ryggen trampar jag på ner för Söders höjder, något sen som vanligt.

Väl framme vid ladan är Magnus redan på plats. Packning av kajakerna flyter på och strax efter 10.30 sjösätter vi. Turen börjar i våra hemmavatten förbi Lidingö och Fjäderholmarna och sedan vidare mot Saltsjöbaden där vi hittar en perfekt grässlänt att kliva i land på för en smaskig "Real" lunch. Vi paddlar vidare i behagligt tempo ut på Ingaröfjärden där vi ser en säl dyka upp ca 50 meter bort för en kort stund. Wow, den här turen börjar bra!

Längre ut vid Nämdöfjärden råder en febril aktivitet med en stor bullrig svävare från marinen, kustbevakningen samt en hovrande räddningshelikopter. Ser dramatiskt ut men efter en stund inser vi att det är en övning. Klockan börja bli sen eftermiddag vi paddlar förbi lilla och stora Husarn, samtliga bra nattplatser är upptagna av båtar. Magnus ser lite bekymrad ut och efter en stunds överläggning bestämmer vi oss för att paddla på. Han vet nämligen ett kanonställe ”lite” längre ut :-) Tempot skruvas upp och vi matar på för om ett par timmar kommer det bli mörkt. Vi sick sackar oss igenom Jungfruskärs naturreservat i ett rasande tempo. Det har börjat skymma och vi stannar till för att dricka och ta fram våra pannlampor. Bara vi ser T-skär innan det blir becksvart så kan vi paddla sista biten på kompassriktning säger Magnus.

Solen har för länge sedan gått ner och nu är det mörkt, med pannlamporna tända trevar vi oss fram och det känns lite ovant att paddla i mörker när några små bränningar rullar in. T-skär har två träd och här har vi ett, säger Magnus, och där borta är nästa, vi är framme och där har vi lagunen. Väl inne i lagunen sätter jag ner mina fötter i den mjuka sandbottnen och ser att klockan är 20.25 :-) Ett uppfriskande bad, nattning av kajakerna och vi slår upp vårt nattläger. Efter en rejäl kajakmiddag med rödvin faller jag i djup sömn snabbare än snabbt. 

Lördag 12/9 och jag vaknar upp med en mosig kropp. Klockan är halv tio och Magnus har redan börjat förbereda frukost ute på klipporna vid lagunen. Varmt och krispigt sensommar väder och blå himmel, fantastiska klippor och en lagun med sandbotten och sandstrand ute i yttre skärgården och rakt framför oss har vi öppet hav. Efter en fin frukost på första parkett strosar vi fram på en liten promenad runt ön. Allt eftersom tiden går dyker det upp fler och fler båtar och de fullkomligt invaderar ”våran” ö! Det börjar bli något påträngande tycker Magnus när en motorbåt lyckas tränga sig in i lagunen. Efter snabb evakuering sitter vi kajakerna på väg mot ett sälreservat. Vädret har ändrats något, mulet och mer blåst och lite mer sjö. På väg till reservatet ser vi havsörn flera gånger. Väl framme är inga sälar hemma. För mycket vågor för att det ska ligga på kobbarna och mysa. Vi vänder om för att börja paddla hemåt mot vårt nattläger på Jungfruskär och vi lyckas få till några surfningar på de vågor som byggts upp under dagen, yieppie :-) !

Söndag 13/9 Vaknar upp av ett dovt muller och ser ljuset av en blixt på långt håll lysa in i tältet. Klockan är 02.30 och Magnus sover tungt. Bestämmer mig för att kliva upp och titta på åskvädret. Det är ett fantastiskt skådespel långt borta på ett betryggande avstånd. Somnar om och vi vaknar 06.30 och det regnar. Vi kör en snabb real frukost i tältet. Strax efter 08.00 sitter vi i kajakerna och vi paddlar vidare hemåt mer eller mindre samma väg som vi kom. Väl framme i Saltsjöbaden på eftermiddagen är båttrafiken tät, middag på samma ställe som sist och trötta tar vi en power nap i gräset. Sista biten hem till ladan är segare än segt och väl framme har klockan hunnit bli strax efter 19:00 på kvällen.

Efter vård av kajaker och övrig utrustning trampar jag trött hemåt förbi Stureplan, Kungsan, slottet, slussen, Katarinavägen och Fjällgatan hem. Fantastiskt att man kan paddla från Stockholm City rakt ut till yttre delar av skärgården med en fri horisont på en och samma dag. Känner mig trött men lycklig och fullständigt harmonisk.

     

 

 

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 393 (2050)   Nästa   Sista