Hem > Kursöversikt

Kursöversikt


Utveckla paddeltekniken och Testa olika surfskis & vingpaddlar:

På kurserna har du möjlighet att prova:

  • Surfskis: Nelo 510, 520, 550 och Viper 46 Ski (alla passar till ÅEC/DKM+)
  • Vingpaddlar: Jantex Gamma Rio i sex olika stl och Nelos vingpaddel

Lär dig paddla

För dig som aldrig paddlat eller paddlat någon enstaka gång.

Du lär dig allt du behöver för att komma i gång att paddla på ett bra sätt: grundläggande kunskap om kajak/surfski, lämplig klädsel och framför allt en effektiv och modern paddelteknik med vingpaddel i kolfiber. Du avslutar med att välta kajaken och ta dig upp i den igen.
EFFEKTIV Paddelteknik

Vingpaddelteknik med ultralätt vingpaddel för dig som vill paddla fortare, orka längre, bli mindre trött och minska skaderisken. Kursen är för dig som har paddlat kajak/surfski tidigare, hela livet eller bara en gång. Du har nytta av innehållet oavsett om du vill mysa runt i en liten sjö, paddla på havet, ställa upp i ett motionslopp eller ÅEC / DKM+. Det viktiga är att du vill utveckla din paddelteknik.Fem Teknikpass

När du gått kursen och då övat på att komma upp i kajaken efter en kapsejsning är du välkommen att paddla Fem Teknikpass.

Syftet med de Fem Teknikpassen är att du skall utveckla din paddelteknik ytterligare.

När du paddlat alla Fem Teknikpass kanske du är intresserad av att bli medlem?Bli Medlem?

När du paddlat Fem Teknikpass kan du genom att betala en årsavgift få egen nyckel till Kajakspecialistens kajaker/surfskis och omklädningsrum. All paddling bokas i ett bokningssystem.

På en Introduktionstur visar vi lämpliga rutter samt grunda områden du skall undvika. 

Kajakspecialisten har kunskapen - du sparar tid och pengar

På kurserna får du strukturerat och pedagogiskt ta del av den kunskap och erfarenhet jag förvärvat under tusentals timmar i många olika kajaker sedan 1993. Jag har med min 204 dagars expedition runt Skandinavien och min kursverksamhet sedan 2003 en unik kompetens. Tack vare mitt tidigare yrke som legitimerad sjukgymnast / fysioterapeut är jag bra på att se, förstå och förklara rörelser.

På kurserna används ny och fräsch utrustning av absolut toppkvalité - utrustning jag själv använder. Alla utvecklas fortare med bra utrustning.

Köp aldrig kajak utan att kunna paddla. Risken är stor att du köper kajak och tillbehör du inte kommer att trivas med.

Så här paddlar jag - Hur vill du Paddla?

Det finns kajaker med roder och det finns kajaker utan roder. Om man vill ta sig fram så enkelt som möjligt bör man paddla en kajak som har ett bra rodersystem. Då använder man paddeln enbart till att driva kajaken framåt, styr gör man med fotpedaler.

Om man i stället tycker tjusningen med paddling är att trixa, är en roderlös kajak att föredra. En roderlös kajak styr man med paddeln och genom att luta kajaken. Skillnaden mellan att paddla en kajak med respektive utan roder, påminner om skillnaden mellan att cykla en vanlig cykel och en bmx/enhjuling. På Kajakspecialistens kurser används alltid kajaker med roder.

1994-1995 ägde och paddlade jag en kajak utan roder några tusen kilometer, bla Stockholm - runt Åland - Stockholm. För att hantera en sådan kajak under blåsiga förhållanden behöver man lägga en hel del tid på att lära sig svänga kajaken med hjälp av olika styrtag med paddeln (ytterdrag med svep, kontring mm) och genom att luta kajaken (ooops!). Detta är helt onödigt att lära sig om man har en kajak med ett bra styrsystem (alla tävlings-, motionskajaker och surfskis har roder). De kajaker jag paddlar numera svänger man genom att böja lite på fotleden. Enklare kan det inte bli.

Med en effektiv paddelteknik där paddeln enbart används till att driva kajaken framåt orkar man paddla både längre och fortare, speciellt i blåsiga och vågiga förhållanden. Paddlingen blir mindre ansträngande än om kajaken också måste styras med paddeln.

Vid effektiv och modern paddelteknik används ben-, rygg- och magmuskler i stället för bara armarna. Detta ställer speciella krav på kajakens sits, styrsystem/styrpedaler och på hur du sitter i kajaken. Det ställer också speciella krav på kajaken. Sittbrunnen får tex inte vara för trång, du måste kunna röra ordentligt på benen. 

Kajakspecialisten lär jag ut den typ av paddelteknik som används inom tävling- och motionspaddling. Jag har använt denna teknik sedan 1996 och den lämpar sig utmärkt för långfärdspaddling i skärgårdar och på havet.När kan en kurs ställas in?

Att paddla i regn är inget problem, däremot kan kursen ställas in vid åskväder eller vid mycket kraftiga vindar (detta har dock hittills aldrig hänt, kraftiga vindar och åskväder är vanligen snabbt övergående).

Egen kajak på kurserna

Kurserna har samma pris om egen kajak används. Vi rekommenderar att kursdeltagare använder Kajakspecialistens kajaker/surfskis på kurserna.

Försäkring och andra villkor

Deltagande sker på egen risk, varför du bör ha en gällande försäkring som täcker eventuella skador på person eller material.

Krav på deltagare

Du behöver vara minst 10 år gammal, kunna simma 200 meter, samt vara i god kondition.

 Följ oss på
Facebook