Hem > Kalender > Havstur 2014-04-17 - 2014-04-21 > Turberättelse

Turberättelse

Fyra dygn i en Epic V8 Av: Magnus F, Havstur 2014-04-17

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (16) Se alla turer (2061)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 153 km  

Dag 1: Lidingö till söder om Grinda

Lastar en Epic V8 surfski-kajak utan packluckor med tio matportioner, 5.5 liter vatten, ultralätt bivaksäck, dunsovsäck, litet liggunderlag, kläder och diverse annat smått (väldigt smått..) och siktar på att vara ute större delen av påsken: torsdag eftermiddag till måndag eftermiddag/kväll.

Kommer ut på vattnet utanför Bosön på norra Lidingö kl 13:50. Prognosen sydvästlig vind upp till 14 m/s stämmer ganska bra. Blir på grund av några finlandsfärjor tvungen att paddla rakt mot vinden när jag skall över stora farleden vid Lidingös nordöstra hörn och jag tar mig knappt framåt.

Vänder upp mot Vaxholm. Tyvärr kommer vinden mer från sidan än bakifrån, det blir alltså betydligt mer sidslask än surf.

Passerar Vaxholm och Lindalssundet. Kliver iland på en ö söder om Grinda med mycket träd, men inte tillräckligt många för att hindra vinden. 14 m/s tar sig genom det mesta.

Kaffedrickarna i Norrköping gissar att det inte skall regna på natten, men jag tycker himlen sitter inne med annan information. Kryper därför in i bivaksäcken och förbereder mig på att vakna upp torr från regn, men blöt av min egen svett.

Vaknar en stund på natten när det regnar, men somnar om ganska fort.

Dag 2: Söder om Grinda till Kallskär

Cruisar genom mellanskärgården under grå himmel. Ser och hör en del ejder. Glädjande. Alla är inte döda.

Kliver iland vid den lilla butiken på Norra Stavsudda och glufsar i mig lax & brieost frysandes på bryggan i 7-8°C. Efterrätten, en påse gifflar, intas i lä mellan ytterdörren och kassan. Tjejen i kassan ler, men undrar nog vad det är för idiot som tillbringar påsken i svarta gummikläder och signalorange flytväst.

Mot Kallskär!

Prognosen och verkligheten ser bra ut. Fortsätter ut mot norra Möja. Ser och hör många oooande ejdrar. Lämnar de skogiga öarna och paddlar 15 km ut i havet mot Kallskär. Blir snart välkomnad av sju tordmular.

En havsörn flyger förbi och sätter sig på ett skär framför mig. Paddlar på och kliver iland någon timme före solnedgången. Sover på klipporna under en magisk stjärnhimmel.

Surfski utan packluckor..

Landat på Kallskär

Kväll på Kallskär

Kväll på Kallskär

Dag 3: Kallskär till söder om Runmarö

På morgonen är det rejäl dimma, både på havet och i blicken :-)

...redan morgon..?

morgondimma

..aningen minimalistiskt..

...åt det här hållet..?

Trevar mig ut mellan stenar och skär. Under kajaken sitter ett 23 cm djupt roder som inte är uppfällbart..

Paddlar söderut på kompasskurs i kompakt dimma mot Björkskär 15 km bort.

24 mm kompass

Klocka, karta och 5 gram kompass

Efter en dryg timme ser jag plötsligt några mindre öar på min vänstra sida. Dimman lättar uppenbarligen. Begriper inte vad det kan vara för öar. Stora Nassa borde vara bredare.

Snart skymtar jag lite större öar framför mig. Kan det vara Melkobbarna på min vänstra sida? I så fall har det gått lite fortare än vanligt. Det måste vara Björkskär framför mig. 13 km spikrakt i dimma med en kompass som väger 5 gram!

Lunch på Björkskär

Gör en komplicerad uppstigning på en sluttande och hal klippa. 23 cm underliggande surfskiroder är definitivt inte ett förstahandsval i myllrande skärgårdsmiljö. Äter, kissar och funderar på hur jag skall komma i kajaken igen utan att ha sönder den.

Paddlar genom Björkskär och vidare ut på öppet vatten, tar sikte söder om Sandhamn. Alfåglar cirkulerar och ejdrar oooar.

Söder om Runmarö gör jag ytterligare en komplicerad landstigning på klippor. Jag vill inte kliva ut i vattnet och blöta ned kläderna mer än nödvändigt. Tack vare mycket bra kläder är jag nämligen helt torr på huden (på hela kroppen - utom händerna).

Sover på klippor under gnistrande stjärnhimmel. Somnar till ejdrarnas oooande.

Utanför Runmarö

Dag 4: Söder om Runmarö till kanalen mellan Värmdö och Ingarö

Kliver i land på Runmarö och hälsar på min vän Johan. Blir bjuden på överdåd till lunch. Laddar telefonen, fyller vatten och laddar flytvästen med en extra måltid. Fortsätter västerut i riktning mot utgångspunkten Lidingö. Sover åter på klippor.

Fjärde natten

Epic on Tour

Dag 5: Värmdö/Ingarö till Lidingö

Paddlar tillbaka till Lidingö under blå himmel och strålande sol. Kliver iland nästan exakt fyra dygn efter avfärd.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Det blev en fin och lärorik tur. Den minimalistiska utrustningen fungerade ungefär som jag tänkt.

Ett syfte med turen var att testa kläderna jag säljer i butiken. Under hösten, vintern och våren har jag provat allt möjligt från många tillverkare. En hel del tycker jag är mindre bra, men nuvarande sortiment fungerar utmärkt.

Mina egna favoriter är byxor och tröjor från Reed. Dem hade jag på den här turen och komforten var mycket hög. Inte för kall, inte för varm och framför allt var jag helt torr på huden hela turen, trots att jag ibland gick ut i vattnet (jag har ultratunna torrdräkter i butiken, men på den här turen använde jag bara blötkläder).

Ett par vattentäta knähöga strumpor innanför långbyxorna gör att jag kan gå ut i vattnet upp till låren utan att få in vatten via anklarna. Yllestrumporna närmast huden var helt torra hela turen.

Ett annat syfte med turen var att testa maten jag säljer i butiken. Dels åt jag de godaste frystorkade rätterna på marknaden, men jag åt också färdiglagade rätter som är goda kalla: bara att ta fram ett paket, öppna och äta med en sked. Enklare (och godare) kan det nog inte bli.

Att paddla utanför farlederna med ett 23 centimeter långt underliggande roder är naturligtvis inte att rekommendera. Förr eller senare slås det sönder mot ett grund.

Däckslast tyngre än ett par kilo är naturligtvis inte heller att rekommendera eftersom det gör farkosten avsevärt rankare.

Men det gick - den här gången :-)

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1345 (2050)   Nästa   Sista