Hem > Kalender > Medlemstur 2009-02-07 > Turberättelse

Turberättelse

Det Stora Grå Av: Magnus F, Medlemstur 2009-02-07

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (12) Se alla turer (2061)
Dela på:

I tät dimma drar vi kajakerna i jakt på öppet vatten. Vid roddarklubbens brygga ligger is, men öppet vatten är nära. Vi bryter upp ett hål och lägger ned kajakerna.

Kajakerna glider fram i ett landskap som hämtat ur en saga. Den annorlunda känslan gör att vi nästan undrar om kanalen leder dit den brukar.

Vi har varken gps eller karta, men vi har kompasser och stor vana från området. Med blicken på kompasserna paddlar vi rakt ut i Det Stora Grå.

Det är som att paddla i kompakt mörker. Vi ser ingenting. Ett fartyg mullrar, men det verkar vara långt bort.

Sakta blir en grå nyans mörkare. Plötsligt är vi där. Utan kompass hade vi inte hittat hit.

Vi överväger att korsa stora farleden, men avstår. Vi nöjer oss med att korsa den mindre eftersom det är ett säkrare alternativ. Utan karta har vi ingen kompasskurs mot Blockhusudden, men vi har en hypotes vi tror på.

Här och där flyter isflak. På några av dem sitter måsar. Det ger ett ödsligt intryck.

Vi vet inte säkert vart vi är på väg, men vi tror vi är på väg mot Blockhusudden. Vi ser bara isflak, sittande måsar och varandra.

Vi förväntar oss inte se något ljus från Blockhusuddens fyr. Dimman är ljus och fyrar triggas bara av mörker. Vi fortsätter stirra stint på kompasserna. Kommer vi för långt åt vänster hamnar vi i stora farleden.

Plötsligt ser vi något, till en början oklart vad, men sakta träder konturerna av både fyren och land fram. Vår trigonometriska hypotes stämmer. Vi höll exakt rätt kurs.

Längs södra tredjedelen av Djurgården ligger krossade isflak tätt, ljudet vid kollisionerna påminner ibland om glas som krossas i en återvinningsbehållare. Marinens fartyg Visborg skymtar i dimman.

Kring Djurgårdsbron ligger isen kompakt. Vi hittar en isfri passage under en båtbrygga och lyckas ta oss mellan träpålarna in till land. Promenaden hem blir lite skakig på ishala gångvägar. Det är stadigare i kajaken.

Ännu en fantastisk upplevelse en helt vanlig lördag.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 206 (2050)   Nästa   Sista