Hem > Kalender > Medlemstur 2019-01-06 > Turberättelse

Turberättelse

Arga leken med mink Av: Lars S, Medlemstur 2019-01-06

Turberättelse Se alla turer (2060)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 7 km  

Isen runt bryggan bär en fullvuxen, lagom tjock man i sina f.d. bästa år, som dessutom just avslutat jul och nyårsexcesser, så där gick det inte att sjösätta. Det blev till att bära kajaken till bron vid båtklubben istället.

På vägen dit fick jag sällskap med en äldre herre som var ute på finpromenad, han i tweedbyxor och rock, jag i min torrdräkt, hans fodrade lädervantar stod mot mina i neopren. Hans undrande blick mot min lite flackande. Hans uppslagna krage, mot min på axeln uppflugna Nelo. Vi sa inget.

Efter att ha ställt in fotreglagen kom årets första paddeltag. Några plusgrader, dis, nästan stiltje och öppet vatten, vad kan man mer begära?

Utanför Husarviken följer jag strandkanten och tittar på botten, vattnet är så klart att om det inte var för temperaturen skulle jag inte bli förvånad om det dök upp ett färggrant korallrev någonstans.

Sakta tar jag mig över fartygsvraket lite norr om Husarvikens mynning, varenda däcksplanka är synlig, en del ådring också. Vraket är mycket större än vad jag trodde.

Ytan är så stilla att varje vasstrå böjer sig över vattnet för att spegla sig.

Efter Gröna villan ser jag den äldre herren spatsera på strandstigen i sin värmande tweed. Jag ligger lite före…

Korsar vattnet till Tranholmen och tar kurs söderut. Vid vassryggen som pekar mot Lidingöbron är vattnet kanske som allra klarast.  Spanar efter fisk, men ser mest skräp på botten.

Väl tillbaka vid mynningen på Husarviken kommer en mink simmandes, den spanar kanske också efter fisk. Den går upp på land och tittar misstänksamt mot mig, sedan börjar ”arga leken”. 30 sekunder, 45 sekunder, 1 minut, 1 min 15 sekunder, 1 min 30 sekunder. Jag rör på paddeln, minken bestämmer sig för att den vunnit, hoppar de fem metrarna till mynningen, rundar hörnet och försvinner.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 2033 (2049)   Nästa   Sista