Hem > Kalender > Surfski 2018-11-22 - 2018-11-23 > Turberättelse

Turberättelse

-4°C: surfskitälttur Av: Magnus F, Surfski 2018-11-22

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (8) Se alla turer (2061)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 11 km  

Säger godnatt till barnen kl 19:45, lägger utrustning för en kort tälttur i transportcykeln (Bullitt) och cyklar till Kajakspecialistens lokaler vid Norra Djurgårdsstaden i månsken och minusgrader.

Lyfter ut en Nelo 510, packar den på ungefär en minut och stänger luckorna. Sätter på mig MPS-torrdräkten, tjocka neoprenskor och varma vantar. Under torrdräkten har jag samma underställ jag cyklade dit i: vintertights och dubbla syntetbrynjor.

Bär den lastade surfskin tio meter ned till vattnet och paddlar iväg kl 21 med tända lanternor. Det är -4°C.

Halvvägs ut ur Husarviken reser sig något mörkt och stort upp ur vattnet intill fören. Det dyker nästan omedelbart med ett rejält plask. Jag hinner inte se vad det är, men utgår från att det är en bäver.

Strax innanför nya bron vid kanalens mynning börjar ytan frasa. Vattenytan är på väg att frysa till is. Jag paddlar med Nelos nya 510-vingpaddel, den har blad i stark plast och bör tåla en hel del iskontakt. Undrar om isen lägger sig i kanalen i natt? Går det att paddla tillbaka i morgon?

Lidingöbron

Lidingöbron

 

 

Jag närmar mig stenstranden på södra Limpholmen där jag tänkt kliva iland. Det är mörkt och kallt. Jag ler åt hur lätt det är att kliva ur surfskin.

Jag brukar alltid dra upp min kajak/surfski på en glidkudde, men nu är den så lätt att jag, utan att lasta ur någonting, bär upp den till en stock där jag lägger surfskin så det underliggande rodret hänger fritt i luften.

På en klippa intill landstigningsplatsen har vattenpölar frusit till is.

Luna LED

Nära stadens intensitet slår jag upp mitt tält på en öde ö. Kontrasten är stor och jag är på den sida jag gillar mest :-)

Anjan 2 & Nelo 510

Bäddar mjukt med varma liggunderlag, dunsovsäck och kudde. Eftersom jag är helt torr när jag kliver iland sover jag i samma underställ jag paddlade i. Som vanligt sover jag bättre i tältet än hemma i sängen.

Nelo 510 & Anjan 2

Hilleberg Anjan 2 och Nelo 510

När jag vaknar kliver jag ur sovsäcken och klär direkt på mig MPS-torrdräkten. Den är tunn och väldigt behaglig.

Äter frukost och dricker kaffe i tältet med utsikt över Stora Värtan. Morgonen är grå. Sjörök över vattenytan blåser sakta åt nordost.

Packning för tälttur i -4°C

Det vikbara "Z lite"-liggunderlaget tar ganska stor plats, ändå finns mycket ledig packvolym i både för och akter. Jag skulle lätt få plats med allt jag behöver för en vecka, inklusive mat och dricksvatten.

Hemmåt

Det är fortfarande 3-4 minusgrader, men vinden håller liv i vattenytan och jag tar mig tillbaka utan att stöta på is.

Kl 11 är en vacker närproducerad 15-timmars minisemester över :-)

 

PACKLISTA
Jag utgick från packlistan för paddlingen till Kallskär för några veckor sedan, med några mindre justeringar eftersom temperaturprognosen var kallare på den här turen:

Kläder i surfskin

Paddel
Eftersom det är risk för isläggning använde jag Nelos nya vingpaddel: kolfiberskaft från Braca med mycket tåliga vingblad i plast från Nelo.

Sova

  • Extra liggunderlag under mitt Therm-a-Rest Neo Air: Z lite
  • Varmare sovsäck (dun)

Kläder på land
Eftersom det var en väldigt kort tur fungerade det utmärkt att ha samma kläder på land som i surfskin. På land kompletterade jag med:

  • Mössa ovanpå balaklavan
  • Dunjacka utanpå torrdräkten
  • Exped duntofflor
Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 2031 (2050)   Nästa   Sista