Hem > Nelo Surfski > VKV Havskajaker > VKV Ocean Fischer Edition

VKV Ocean Fischer Edition


För vem?

VKV Ocean FE är en stor kajak som passar större personer (ca +190 cm / +90 kg), men även en mindre person på till exempel 160 cm / 60 kg kan paddla Ocean FE. Generellt passar dock VKV Offshore FE, VKV Lisa FE, Elite FE eller Anita FE bättre för mindre personer.

Storväxta personer har betydligt högre tyngdpunkt än en liten person. Därför brukar storväxta personer ofta uppleva kajaker som avsevärt rankare än mindre personer. Speciellt när underlaget lutar, det vill säga i vågor. Det handlar om basala naturlagar. Det ÄR vingligare att paddla med hög tyngdpunkt. Generellt behöver därför större personer stadigare kajak än mindre personer.

Fördelarna med Ocean FE framför Offshore FE för en större person är främst:

  1. Stadigare = tryggare i hög sjö
  2. Rymligare sittbrunnsöppning - lättare att kliva i och ur med långa ben
  3. Rymligare sittbrunn - lättare att använda en modern och effektiv paddelteknik
  4. Rymmer mer packning - rymmer större kläder samt mer mat och dricksvatten

Stadigare är tryggare

På stora kalla vatten finns alltid fördelar med att ha en stadig och sjövärdig kajak och på långa färder är det skönt att lätt få ned all packning i kajaken utan att behöva pussla för mycket.

För en liten person som är en ovan paddlare är en Ocean FE tryggare att paddla än tex en Offshore FE. När vattnet är platt märks kanske ingen skillnad, men när vågorna är stora är skillnaden i stabilitet påtaglig.

Rymligare sittbrunn

För storväxta som sitter med lätt böjda knän och pumpar med benen (dvs använder en modern och effektiv paddelteknik) brukar det finnas gott om utrymme för detta i en Ocean FE. I Offshore FE och i Lisa/Anita FE kan benrörelser hindras av sargkanten.

Även mindre personer kan paddla Ocean FE

Självklart kan även mindre personer paddla Ocean FE. Kajaken är stor, men precis av samma skäl som att mindre personer kan köra lastbilar, fartyg, tåg etc, kan de paddla Ocean FE. Kajaken har ett utmärkt styrsystem med mycket väl fungerande styrpedaler och roderblad. Kajaken svänger dit du styr, oavsett om du är storväxt eller lite mindre.

Inte långsammare

Tidigare trodde jag att Ocean FE är långsammare än tex Offshore FE. Men det var innan jag paddlade den ofta. Medlemmarna i Klubb Fischer paddlar ofta olika VKV FE-modeller och det märks mycket tydligt att farten på vattnet beror mer på vem som paddlar och mindre på om personen paddlar Lisa FE, Offshore FE eller Ocean FE.

Däremot är det mycket vanligt att personer paddlar fortare i en VKV FE-kajak än en kajak som inte möjliggör samma effektiva paddelteknik, har mindre hydrodynamiskt skrov med mera.

Skillnader mellan Ocean FE och Offshore FE

VKV Ocean FE tillverkas i exakt samma utförande som VKV Offshore FE. Det enda som skiljer dem åt är att Ocean FE är tre centimeter bredare än Offshore FE. Ocean FE är därför aningen stadigare och rymmer aningen mer packning. Eftersom sittbrunnen är bredare är den rymligare för personer med långa och/eller kraftiga lår.

Så tillverkas VKV Ocean FE

VKV:s kajaker tillverkas i en vänster- och en högerhalva som sammanfogas. Skarven är den starkaste delen på hela kajaken. Det innebär att köllinjen är ännu tjockare och mer slitstark än övriga skrovet/däcket.

En Ocean FE tillverkas av två Offshore FE-halvor, men skarven görs ca 3 cm bredare och resultatet blir en stadigare kajak som lastar mer.

Mått på sittbrunn

Längd (insida): 96 cm
Största bredd (insida): 45 cm

Färgval

Kajakerna kan levereras i fyra olika färgkombinationer. För det mesta finns de flesta modell-färg-kombinationer på lager, men under högsäsong kan produktionen ha svårt att hänga med efterfrågan: beställ därför i god tid.

Skrovet är alltid vitt, precis av samma anledningar som de flesta fritidsbåtar är vita: vita kajaker/båtar syns bra (mindre risk att av misstag bli påkörd av en motorbåt) och repor i vita kajaker framträder inte lika tydligt som på skrov med andra färger.

Sittbrunnssarg, sittbrunn och mittlinje kan levereras handmålade i:

  1. Klassiskt VKV-blå
  2. Gladröd
  3. Stilrent svart

Provpaddla VKV Fischer Edition

Köp inte en annan kajak innan du har provat VKV Fischer Edition.

Välkommen på en Provpaddling!

 Följ oss på
Facebook