Hem > Kalender > Medlemstur 2019-06-30 > Turberättelse

Turberättelse

Misstaget solen bjuder på Av: Lars S, Medlemstur 2019-06-30

Turberättelse Se alla turer (2059)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 12 km  

Söndagen då alla värmerekord snart skulle vara ett minne blott, enligt metrologerna, är såklart som klippt och skuren för att vara ute på vattnet.

Utan solkräm får jag på nåder låna min frus solstift och drar det snabbt och yvigt över axlarna. Hur stark kan solen egentligen vara? Sedan tar jag på mig linne och flytväst, sommarklädseln.

 Norr om Tranholmen, vid Östra Lidingö har 8 kajaker lagt till vid stranden för gemyt. Över klipporna ligger mängder av människor upptagna av varandra i solgasset. Vid en klippa ligger två små flickor med fötterna precis vid vattenbrynet, för varje båt kommer vågor och sköljer över benen på dem. De skriker av förtjusning.

Säl, ropar min fru, men eftersom jag inte ser någon säl, så ignorerar jag iakttagelsen som ett solblänkens lek på himlens högtidsdag. Vilken fisk skulle sälen ha följt in hit den här tiden på året.?

Solen som en garant för misstag, omdömets såväl som kärlekens, och mot en blå himmel är alla lika välkomna att begå sina misstag.

Förhoppningsvis får förarna av de gigantiska fossila styrenbidéerna dyrt betala i den ljusblå himlen för tilltaget att riva upp sjö i dikt för om oss. Det är en tuff resa mellan Strömsö och Limpholmarna, många stora båtar passerar väldigt nära, som om det vore en sport att välta surfskis.

Paddlandes tillbaka mot Tranholmen, strax utanför Ekudden, nedanför Gamla Djursholm, ser jag den välbekanta silhuetten. Säl! Två gånger reser den sig ovan ytan innan den försvinner ner i djupet. Båtarna som låg och ryckte strömming, såklart, det borde jag begripit. Nu förstår jag.

När jag byter om ser jag att axlarna är mönstrade som en barnteckning, vita, oordnade, streck i allt det röda. Solstiftets effekt på axlarna av kan liknas vid modern konst, inte som Dannebrogen, utan som en bild av psykologiska rum eller mentala tillstånd där de disparta strecken bildar en upplösning av konstruktionens jag.

Skönt att ställa in paddeln och känna att man bara är.

 

 

 

 

 

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 2039 (2048)   Nästa   Sista