Hem > Kursöversikt > Gå kurs när?

Gå kurs när?

Om du vill hinna bli duktig på att paddla: börja paddla i slutet av april eller i maj. Att börja paddla i augusti är ungefär som att börja åka skidor i maj.

Börjar du paddla i juni är det viktigt att du hinner paddla mycket de kommande veckorna, speciellt om du tänkt åka iväg på en kajakfri semester i juli-augusti. Annars är risken stor att du upptäcker att det plötsligt är september. Då börjar kvällarna bli mörka, vattnet kallare och du hann inte komma i gång med paddlingen i år heller...

Om du funderar på att gå en kurs: sluta fundera och boka dig så snart som möjligt. För varje dag som går är det en dag mindre kvar av säsongen. Sommaren är kort - men är du van paddlare är säsongen lång: mars/april-december. Och ibland går det att hitta lite öppet vatten i januari-februari också.

Om du börjar paddla i april eller maj har du hela säsongen framför dig. I juni börjar båtkaoset med brölande motorbåtar, båtsvall och kollisionsrisk. I augusti blir kvällarna mörkare och i september är vattnet kallt.

MEN det är naturligtvis mycket bättre att börja paddla i september än att vänta åtta-nio månader tills det är maj-juni igen. Vattnet är många grader varmare i början av september än i början av maj.

April - maj

- finaste tiden på året

Tack vare ljusa kvällar och få båtar är nog april och maj den tid på året då det är lättast att paddla.

Isen brukar försvinna under april. Vattnet är kallt, men det är nästan inga båtar ute. Det är lugnt och skönt på vattnet: varken motorbröl, branta båtsvall eller risk att bli påkörd.

Kvällarna är ljusa och solen gör att det ofta är sommarvärme i luften. Börjar du paddla i april-maj hinner du uppleva lugnet på vattnet och du hinner få en lång kajaksommar. I juni ökar antalet båtar på vattnet, men paddlar du flitigt i maj kan du hantera detta.

Om man paddlar finns alltid en risk att välta, men för en van paddlare är det ungefär lika vanligt att välta med kajak som att välta på cykel: dvs väldigt ovanligt. I princip aldrig.

Ute i skärgården oooar ejdrarna och alfåglarna cirkulerar i hundratal. Efter ett naturligt - isrelaterat - säsongsuppehåll är det fantastiskt att uppleva intensiteten i fågellivet och lystern i de solbelysta öarna. Kommer man i gång med många kortare turer i mars och april orkar man paddla en lång tälttur längst ut till de yttersta skären vid horisonten tidigt på våren. Då är soluppgången som vackrast. Det är tyvärr få som upplever detta. Dessutom är det myggfritt.

Som ny paddlare är det viktigt att paddla en tillräckligt sjövärdig kajak. Då välter du inte. I en strukturerad kurssituation med en erfaren och duktig instruktör är sannolikheten för att du kapsejsar ofrivilligt mycket liten. Om du mot förmodan välter tar det mindre än en minut att komma upp i kajaken och väl där paddlar du dig varm igen.

Juni

- fin paddling, men mycket båtar

Soliga helgdagar är vattnen kring Stockholm och andra tätbefolkade platser fulla av motorbåtar. Dånande motorer, båtsvall från alla håll och uppenbar risk för att bli påkörd. Det kan vara väldigt stressigt att paddla på vältrafikerade platser, speciellt om du inte vet var farlederna går.

Jämför med att försöka gå en lugn promenad rakt över motorvägen och genom en vältrafikerad rondell. Men värre: det krävs ju varken körkort eller omdöme för att köpa eller köra en liten ettrig motorbåt. De flesta båtförare uppför sig mycket bra. Men inte alla.

Juli-augusti

- den korta sommaren

Båttrafiken på Stockholms inre vatten minskar eftersom många är på semester. I skärgården är båttrafiken desto mer intensiv. Vattnet är varmt (kanske till och med +15 grader..), det är sommar i både luften och vattnet.

I slutet av augusti börjar kvällarna bli mörka. Det är fortfarande en hel del båtar ute. Är du inte van paddlare är det naturligtvis inte speciellt lämpligt att paddla i mörker. Har du paddlat mycket tidigare på säsongen är det lättare att förebygga problem och hantera paddling i mörker.

Om du gör tältturer, räkna med att dela tältplats med väldigt många myggor. Om du vill slippa myggen, tälta långt ut i skärgården där det ofta blåser mer. Men du bör vara tillräckligt van för att hantera vågorna längre ut.

September

- sen sommar eller tidig höst

Nu börjar kvällarna bli mörka tidigt. Vill du inte paddla i mörker får du skynda dig från jobbet och ned i kajaken. Annars sitter du kanske plötsligt i kajaken långt från land ute i kolmörkret och försöker klura ut om båtmotorn du hör är på väg rakt mot dig eller bara nära. Vattnet börjar bli kallt. I slutet av september närmar sig temperaturen +10 grader.

På helgerna är det ofta fint att paddla, men om man bara paddlar på helgerna blir det troligen inte mycket paddling på en månad.

Oktober

- lugnt igen

En solig höstdag i kajaken är sagolikt vacker. Om du börjat paddla tidigt på året och paddlat mycket har du kanske skaffat erfarenhet och utrustning för att även kunna njuta av dagar med regn, hård vind och stora vågor. Nästan alla båtar har flyttat upp på land. Det är ofta tyst och lugnt ute på vattnet.

Vattnet är kallt. Men som jag skrev tidigare: en van paddlare välter lika sällan som en van cyklist välter, dvs i princip aldrig.

November - december

- kallt och kanske is

Det är få som kliver i vattnet för att bada den här tiden på året, men är du van paddlare är det inte konstigare att paddla än att cykla, springa eller åka skidor på vintern.

Plötsligt en morgon eller en kväll ligger det is på vattnet. Om du vet hur du skall hantera det, hinner du troligen paddla ännu ett par turer innan isen är för tjock.

Januari - februarI

- is

En normal vinter blir det inte mycket paddling dessa månader. Åt andra sidan finns det ju inga normala vintrar, så någon enstaka tur bör det gå att få till. För den mycket vane.

Mars

- paddla mellan isflaken

En vacker och spännande tid med ständiga förändringar i förutsättningarna. Is och isflak bär eller brister. Isflak blåser med vinden. Där det nyss var öppet vatten kan du plötsligt fastna bland drivande isflak.

Erfarenhet ger färdighet. Erfarenheten bör införskaffas ytterst stegvis. Förslagsvis tillsammans med mycket vana ispaddlare.

 Följ oss på
Facebook