Hem > Kursöversikt

KursöversiktTesta olika surfskis & kajaker

På kurserna har du möjlighet att prova följande surfskis & kajaker:
  • Nelo 510, Nelo 520, Epic V5, Epic V8
  • VKV: Kåre, Lisa, Offshore och Ocean
  • Många olika paddlar och vingpaddlar


Sjö - Skärgård - Hav

  

Har du aldrig paddlat,

Lär du dig allt du behöver för att komma i gång och paddla på ett bra sätt: grundläggande säkerhet, kajakkunskap och framför allt en effektiv och modern paddelteknik med ultralätt vingpaddel i kolfiber.

Är du van paddlare,

..men paddlar inte med vingpaddel ännu, får du en grundlig genomgång av vingpaddelteknik, speciell sittställning och klädsel för att kunna rotera tillräckligt och dra nytta av vingpaddelns fördelar. Samt en massa tips som vidgar vyerna till ett enklare, snabbare och behagligare sätt att paddla.
EFFEKTIV Paddelteknik

Vingpaddelteknik med ultralätt vingpaddel för dig som vill paddla fortare, orka längre eller bli mindre trött. Kursen är för dig som har paddlat kajak tidigare, hela livet eller bara en gång. Du kommer att ha nytta av innehållet oavsett om du vill mysa runt i en liten sjö, paddla på havet, ställa upp i ett motionslopp som t.ex. DKM+ eller HÅEC. Det viktiga är att du vill utveckla din paddelteknik.Fem Teknikpass

När du gått kursen Sjö-Skärgård-Hav eller Effektiv Paddelteknik och på kursen övat att komma upp i kajaken efter en kapsejsning är du välkommen att paddla Fem Teknikpass.

Syftet med de Fem Teknikpassen är att du skall utveckla din Paddelteknik.

När du paddlat alla Fem Teknikpass kanske du är intresserad av att bli medlem?Bli Medlem?

När du paddlat Fem Teknikpass är du välkommen att bli medlem. Som medlem har du tillgång till Kajakspecialistens kajaker/surfskis dygnet runt via ett bokningssystem på hemsidan och egen nyckel.

Introduktionstur

På en Introduktionstur visar vi bland annat var grunden du inte skall paddla på ligger :-) 

Kajakspecialisten har kunskapen - du sparar tid och pengar

På mina kurser får du strukturerat och pedagogiskt ta del av den kunskap och erfarenhet jag förvärvat under tusentals timmar i många olika kajaker sedan 1993. Jag har med min 204 dagars expedition runt Skandinavien och min kursverksamhet på heltid sedan 2003 en unik kompetens. Tack vare mitt tidigare yrke som legitimerad sjukgymnast är jag bra på att se, förstå och förklara rörelser.

På kurserna används ny och fräsch utrustning av absolut toppkvalité. Utrustning jag själv använder. Alla utvecklas fortare med bra utrustning.

Köp aldrig kajak utan att kunna paddla. Risken är stor att du köper kajak och tillbehör du inte kommer att trivas med.

Så här paddlar jag - Hur vill du Paddla?

Det finns kajaker med roder och kajaker utan roder. Om man vill ta sig fram så enkelt som möjligt bör man paddla en kajak som har ett bra rodersystem. Då använder man paddeln enbart till att driva kajaken framåt, styr gör man med fötterna. Om man i stället tycker tjusningen med paddling är att trixa, är en roderlös kajak att föredra. En roderlös kajak styr man med paddeln och genom att luta kajaken. Skillnaden mellan att paddla en kajak med respektive utan roder, påminner om skillnaden mellan att cykla en vanlig cykel och en bmx/enhjuling. På Kajakspecialistens kurser används alltid kajaker med roder.

1994-1995 ägde och paddlade jag en kajak utan roder några tusen kilometer, bla Stockholm - runt Åland - Stockholm. För att hantera en sådan kajak under blåsiga förhållanden behöver man lägga en hel del tid på att lära sig svänga kajaken med hjälp av olika styrtag med paddeln (ytterdrag med svep, kontring mm) och genom att luta kajaken (ooops!). Detta är helt onödigt att lära sig om man har en kajak med ett bra styrsystem (alla tävlings-, motionskajaker och surfskis har roder). De kajaker jag paddlar numera svänger man genom att böja lite på foten. Enklare kan det inte bli.

Med en effektiv paddelteknik där paddeln enbart används till att driva kajaken framåt orkar man paddla både längre och fortare, speciellt i blåsiga och vågiga förhållanden. Paddlingen blir mindre ansträngande än om kajaken också måste styras med paddeln.

Vid effektiv och modern paddelteknik används ben-, rygg- och magmuskler i stället för bara armarna. Detta ställer speciella krav på kajakens sits, styrsystem/styrpedaler och på hur du sitter i kajaken. Det ställer också speciella krav på kajaken. Sittbrunnen får tex inte vara för trång, du måste kunna röra ordentligt på benen. 

Kajakspecialisten lär jag ut den typ av paddelteknik som används inom tävling- och motionspaddling. Jag har använt denna teknik sedan 1996 och den lämpar sig utmärkt för långfärdspaddling i skärgårdar och på havet.När kan en kurs ställas in?

Att paddla i regn är inget problem, däremot kan kursen ställas in vid åskväder eller vid mycket kraftiga vindar (detta har dock hittills aldrig hänt, kraftiga vindar och åskväder är vanligen snabbt övergående). Kursen kan ställas in vid för få bokade, detta meddelas senast dagen innan.

Egen kajak på kurserna

Inget prisavdrag ges om egen kajak används. Meddela mig om du vill ta med egen kajak så diskuterar vi saken.

Försäkring och andra villkor

Deltagande sker helt på egen risk, varför Du bör ha egen gällande försäkring som täcker eventuella skador på person eller materiel.

Krav på deltagare

Du måste kunna simma 200 meter, vara minst 10 år gammal och i normal fysisk kondition (meddela mig om det är något speciellt så diskuterar vi saken).