Hem > Kalender > Medlemstur 2017-07-22 - 2017-07-25 > Turberättelse

Turberättelse

Konsten att paddla katt Av: Marika T, Medlemstur 2017-07-22

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (6) Se alla turer (2032)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 71 km  

Vi får en förfrågan om att paddla ut två stycken Nelo 510 till Möja. Vi hämtar upp kajakerna och transporterar dem till Furusund där vi med benägen assistans får hjälp att sjösätta på Yxlans södra delar.

Vi paddlar iväg. Vi siktar sydost mot Möja. Nelosarna ligger bra i vattnet även på den lite busigare Svartlögafjärden. Vid naturreservatet Hallonstenarna väljer vi att paddla mellan öarna på en blank vattenyta som sedan byts mot kraftig interferens när vi kommer till sydostsidan. Vi håller balansen och fortsätter mot Fåröjorna där vi kliver iland.

Transportpaus

Upp igen och vidare till Drängsholmen, som är målet för dagen. Där möts vi av Charlotte med Harry på magen. Vi fixar lite med kajakerna innan det blir middag tillsammans med värdparet. Det blir en trivsam avslutning på dagen.

Nästa morgon är det blankt på vattnet. Efter en sen frukost och mer såsande kommer vi till slut iväg riktning Stora Nassa i en VKV Yoo-a-kim. Då är det inte längre bleke. Vinden kommer från nordost. Vartefter tiden går ökar vindstyrkan och det blir trögpaddlat i kombinationen motvind och motvågor. Ett depåstopp krävs på en kobbe mitt i ingenstanset.

Depåstopp på väg mot Nassa

Vi matar vidare. De sista sex kilometrarna är tunga. Var och varannan våg slår in över kajaken på den som sitter längst fram. Det är en paustörstande duo som svänger in vid Stora Bonden efter flera timmar på vattnet. Den som paddlat mest är minst trött. Den andra behöver toppa upp systemet med kalorier och resorb. Den tänkta fortsättningen på dagen uteblir och tältet slås upp. Vi inväntar stiltjen, som inte kommer utan vinden piskar på hela natten.

På morgonsidan mojnar det. Vi paddlar igenom Nassa-reservatet för att titta ut mot Gillöga och Svenska högarna. Vi möter en motorbåt, men annars är det lugnt på Gillögafjärden.

Ut mot Gillöga

Vi svänger söderut för att följa pärlbandet av kobbar och skär. Vi pausar på Lilla Nassa innan vi rör oss vidare mot Björkskär.

Björkskär

Det vackra, tillgängliga Björkskär är busy den här varma, soliga semester-måndagen. Vi äter lunchen och sätter oss sedan i kajaken igen. Vi siktar mot Gjusskären på andra sidan Björkskärsfjärden. Det känns skönt med en överfart som bara är sex kilometer lång med nätta vågor som rullar in från sidan på kajaken.

Inra Gjusskäret är inbjudande och för eftermiddagen öde. Det är klättringsvänligt och behöver utforskas.

Finfint läge

En fipplar med kajak medan den andra hoppar upp och ner bland klipporna. Då upptäcks tältplatsen. På en höjd. Med utsikt. Formgjuten efter ett Hilleberg Allak. Perfekt.

Bästa tältplatsen

Ny morgon. Ny dag. Läget uppmanar till seghet. Frukosten tar lååång tid, diskningen också för att inte tala om att riva tältet. Det blir kanske så när det är sista dagen på vattnet...

Vi paddlar rakt söderut och rundar Långkobben innan vi siktar mot Möja. När vi når Drängsholmen blir det bråttom med att plocka ihop allt, äta, ro över till Möja, promenera till Långvik där Sunnan tar oss tillbaka till start igen utan att behöva gå.

En behaglig känsla infinner sig i kroppen efter att varit ute i fyra dagar på vattnet. När färdspåret ritas upp ser jag en stiliserad katt med lång, stilig svans som löper mellan öarna. Den får symbolisera turen där rörelse har blandats med meditativt lugn på katters vis.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1960 (2021)   Nästa   Sista