Hem > Kajaker & Surfskis > Om surfskis

Om surfskis

- lätta att bära, lätta att paddla -

Provpaddla

Innan du bestämmer dig eller ens funderar över vilken modell som passar dig bäst: prova

Att tänka på: vill du ha en surfski som är tillräckligt stadig i hårt väder på stora vatten eller vill du paddla på mindre vatten i lugnare väder?. Eller vill du att det skall vara vingligt även när vattenytan är platt?

Om du upplever instabilitet när du tar i max i det väder du vill kunna paddla, kommer du paddla snabbare (och tryggare) i en stadigare modell.

Köp inte en surfski "att växa i" - köp en surfski att paddla i. Är din surfski för rank för dig kommer du inte att utvecklas i din paddling. Man lär sig inte en effektiv paddelteknik om man inte vågar använda kroppens kraft pga rädsla för att välta.

Nyfiken?

Boka en kurs i Effektiv Paddelteknik (390 kr) och prova en surfski: tisdagkvällar, torsdagkvällar, lördag förmiddag och söndag förmiddag. Om du aldrig har paddlat eller bara ha paddlat någn enstaka gång, boka i stället kursen Sjö - Skärgård - Hav:
Datum & BokningVintern 2013-2014 tillbringade jag fyra veckor hos Boyan på surfskicenter.com i Tarifa: en vågig plats utanför Gibraltar där Atlanten möter Medelhavet. På andra sidan sundet ser man bergen i Marocko. 2016 gjorde vi två surfskiresor med personalen till Oscar Chalupsky och Nelo i Portugal.

2014-2015 sålde Kajakspecialisten Epic surfskis. Från och med 2016 storsatsar vi istället på de nya lättare och innovativa Nelo surfskis. Bytet från Epic till Nelo gjordes bland annat eftersom Oscar Chalupsky, som var med och startade Epic, slutade på Epic och började på Nelo (..som är världsledande på snabba tävlingskajaker..).

Nelos surfskis påminner på många sätt om VKV Havskajaker som jag paddlat sedan 1994: sittställning och styrpedaler är väldigt lika och de rör sig ganska likt i stora vågor. Mycket är naturligtvis helt annorlunda, men en Nelo surfski är ungefär som en lätt, cabbad, självlänsande VKV :-)

Varför en 12-kilos Nelo surfski?

  • Låg vikt = lätta att bära
  • Enkla på korta turer -  inget fipplande med luckor eller kapell
  • Säkra - lättare att klättra upp i själv och lättare att tömma på vatten
  • Nelokvalitét
  • Roliga att paddla - Prova!

Vilken modell passar dig?

  • Nelo 510: stadig som en havskajak
  • Nelo 520: inte riktigt lika stadig som en havskajak
  • Nelo 550/560: betydligt vingligare, snabbare för få

Om du har paddlat motionskajak:

  • Nelo 520 är aningen stadigare än Citius/Viper 55
  • Nelo 560 är rankare än Citius/Viper 51

Säkerhetsmässigt är surfskis helt överlägnsa motionskajaker. En surfski är lämplig för betydligt fler vattenytor, fler årstider och mer väder än en motionskajak.

 Följ oss på
Facebook