Hem > Kalender > Surfski 2017-01-01 > Turberättelse

Turberättelse

Alexandra badade nog i Värtan Av: Christian M, Surfski 2017-01-01

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (1) Se alla turer (2024)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 10 km  

Årets första solnedgång

 

Snart ligger isen återigen tjock så jag tänkte att det kunde vara skönt att följa Magnus antydda förslag från igår och lufta en surfski när ett så soligt tillfälle som idag erbjöds.

Färjan till Storholmen var den enda farkost jag mötte.

Min nyligen lästa jullektyr avslöjade att för jämt hundra år sedan bodde Alexandra Kollontaj tillfälligt på Storholmen och gav svenska regeringen skrämselhicka med sina politiska manövrar i världskrigets slutskede och dess efterbörd. Vad som bar henne fram och tillbaka mellan Stockhoms provinsiella hetluft och Värtans lantliga gemytlighet framgick inte men gissningsvis en tidsenlig ångare med intensivare turtäthet än nu.

Då den ryska kvinnliga revolutionären var intresserad av det mesta och ganska aktiv så håller jag det för troligt att hon både badade och paddlade kajak i Värtan, men jag har inte funnit något som stöder mina spekulationer.

Det skulle varit roligt att se hennes lokala revir men jag insåg att Storholmen nog genomgått stor förvandling på de hundra åren och dessutom var belägen bortom min nuvarande paddelförmåga och nöjde mig därför med att runda Strömsö och ta mig tillbaka till Ladan.

Är det någon som råkar känna till lite mer om Alexandra Kollontajs förehavanden på Storholmen och i Värtan så hör av er!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1903 (2013)   Nästa   Sista